Dark Mode On / Off

Olvasó kérdez: Metélőpetrezselyem megéri-e?

A metélőpetrezselyem az egyik legtöbbet használt fűszernövény.

Olvasónk kérdése:

Kedves Erika!

Azt szeretném kérdezni, hogy van-e értelme metélőpetrezselymet ültetni, mennyire tartós? Télen nem fagy ki? Hogyan kell ápolni?

köszönöm válaszát!

Kiss Tiborné,

Ceglédről

És a válaszunk:

Kedves Kiss Tiborné!

A metélőpetrezselem egy igen hasznos fűszerkerti haszonnövény. Nálunk még az erkélyen is kiválóan érzi magát, és télen át tudjuk teleltetni.

Vetőmagról szaporítható. A magokat sekélyen vetve permetezzük vízzel, hogy állandóan nedves legyen a talaj körülötte, egészen addig, míg ki nem kel. A kikelt petrezselyem már nem igényli ezt a mennyiségű vizet, de nagy nyári melegben naponta érdemes öntözni.

Szüretelni akkor kell, ha már elég nagyok a levelek, és megerősödtek az apró növények. Éles ollóval vágjuk le mindig a levélkéket, és lehetőleg úgy, hogy a szárból egy-két cm-nyi rész még a tövön maradjon, így biztosan nem sértjük meg a friss levélkezdeményeket. A metélőpetrezselyem sekélyen kökerezik, ezért életlen késsel nehéz úgy leszüretelne a leveleket, hogy a gyenge gyökerek ne sérüljenek!

Tárolás: a leszedett levélkéket többféle módon tárolhatjuk. Egyik módszer, hogy fénytől védett, de szellős helyen leszárítjuk. Másik megoldás, ha frissen zacskóba véde (darabolva vagy egészben) a mélyhűtőbe tesszük, de ha frissen szeretjük fogyasztani (pl. vajkrémekhez, krumplipüréhez), akkor nedvesítsünk át egy papírtörlőt, tekerjük bele a petrezselyemzöldeket, és úgy kerüljön zacskóba, majd a sima hűtőszekrénybe. Így akár 1-2 hétig is friss, üde fűszert kapunk.

Télen nem szükséges semmilyen védelem a metélőpetrezselyemnek, de hálóval megvédhetjük ha nagyon szeles, fagyzúgos helyen van a veteményeskert. Könnyen áttelel, tavasszal csak az elszáradt leveleket kell eltávolítani róla. Ilyenkor pont aktuális a veteményesben az áttelelt fűszernövények metszése.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
40 vélemény
×