Dark Mode On / Off

Itt vannak az első károsítók is!

Ahogy hirtelen beindult a meleg, elkezdődött a kártevők és kórokozók megjelenése is. Íme ezekre kell most odafigyelni!

Alig kezdődött el az április, máris virágzanak a gyümölcsfák. A hétvégi növényorvosi szemlén közel 200 hektár gyümölcsöst jártunk végig, és már most tudjuk, itt az ideje a növényvédelmi munkáknak is.

Lisztharmatos almalevelek

A friss levelek még szinte ki sem bújtak, a lisztharmat már felütötte fejét. Ugyan még igen csak kevés helyen lehet látni, az almaültetvényekben inkább foltokban észleltük, de egy biztos. Most még nyakon csíphető!

A szürkés-lisztes bevonat egyértelműen a lisztharmat jele

Katicabogarak a jó barátaink

Ahol hangya és sok katica van, ott nagyon figyelni kell, hiszen ez azt is jelenti, hogy megjelentek a levéltetvek. Nem csak a friss hajtásokra veszélyesek, hiszen a tavalyról áttelelt vértetűk is már javában “dolgoznak”, így erre is muszáj már most fokozottan figyelni.

Rengeteg böde faj megtalálható akár egy gyümölcsösben is

Varasodás korai jelei

A varasodás ellen többféle védekezési mód van, amiről hamarosan írni fogunk. A fiatal leveleken már most megtalálható az almánál is a varasodás korai tünetei. Figyeljünk oda rá, mert a piacképes gyümölcs alapfeltétele, hogy a varasodás elkerülje a gyümölcsöst!

AKG-s támogatásnál figyelni kell, milyen lehetőségek vannak a növényvédelemre. Bioszerként az Erwiphage nyújthat megfelelő védekezést ellene.

Vannak-e méhecskék vagy sem?

Komoly fejtörést okozott nekünk egy szilvaültetvény, amiben csodálatosan sok virág volt a fákon – méhecskéket viszont nem láttunk. Figyeltük, döngicsélnek-e…hang volt, de a szilván méhecske egy szál se! Vajon hogy lehet ez? Majd körbenéztünk, és számtalan sárga virágú gyom volt a fák között, és az összes méhecskét odavonzotta. Ebből következik, hogy a gyomosodás ellen édekezni kell, hiszen a méhek fontosak nekünk, és elsőszámú segítőink a beporzásnál.

Hogyan vonzzuk jobban a méheket a gyümölcsfákhoz?

Ha a permetszerhez egy kevés vaníliáscukrot keversz, – és odafigyelsz a vegyszer kiválasztásánál a méhveszélyességre! – akkor az édes íz és illat még jobban odavonzza a méheket a virágokhoz!

Ajánlott cikkek