Dark Mode On / Off

Napozóágyak – felejtse el a régi konstrukciókat

napozóágyak

Ha elhangzik a napozóágy szó, sokan még mindig a könnyű fakeretre feszített textilülésre gondolnak. Ezeket szoktuk meg gyerekkorunkban, és ma a kerthelységekben, büfék és sörözők előtt is ilyenekkel találkozhatunk. Ez a megoldás ugyanis hangulatos, a városokba is trendi nyaraló- és bulihangulatot varázsol, mindenekelőtt pedig sokkal egyszerűbb, praktikusabb és olcsóbb, mint az asztalokból és székekből, vagy kanapékból álló konstrukciók.

A textilanyag ülésű fa napozóágyakat viszont egyre ritkábban látjuk a magánkertekben, teraszokon és erkélyeken. A következőkben megtudhatja, mit választanak ma a leggyakrabban az igényes vásárlók. 

Funkcionális napozóágyak igényeseknek 

Ha a funkcionalitás szempontját vesszük figyelembe, két csoportra oszthatjuk a napozóágyakat: alaptípusokra és funkcionális típusokra. Miben különbözik egymástól ez a két csoport? Elsősorban az állíthatóságban, vagyis:

  • A klasszikus kerti napozóágy nem állítható: sem a háttámla, sem a lábtartó szögét nem változtathatjuk meg. A felhasználó általában csak azt kapja a pénzéért, hogy teljesen egyenes vagy profillált felületre fekhet, esetleg félig ülő helyzetbe hozhatja magát a háttámla segítségével. Az ilyen napozóágyakat általában úszómedencék mellett szokás használni.
  • A funkcionális kerti napozóágy konstrukciója számos lehetőséget ad: állítható a háttámlája, az ülőfelülete, a lábrésze. Ehhez különböző karfák, italtartók és állítható fejrészek is járhatnak.

Megbízható konstrukció, impozáns tartósság

Alumínium keret, műanyag – első hallásra tudjuk, hogy olyan bútorokról van szó, amelyek ellenállnak az időjárás viszontagságainak. Érdemes tudnunk, hogy az alumínium keretből és műanyag (pl. poliuretán hálóból készült) ülőfelületből álló korszerű kerti napozóágyak tartóssága egészen impozáns. Rendkívül ellenállóak a mostoha időjárással és a terheléssel szemben. Remekül megbirkóznak:

  • a napsugárzással, 
  • a magas páratartalommal, 
  • a hőmérséklet-ingadozással, 
  • az esővel, 
  • a szennyeződésekkel, 
  • az intenzív használattal. 

Megéri-e tehát igazán minőségi napozóágyakba befektetni? Mivel hosszú élettartamú termékekről van szó, egyszeri befektetésre számíthatunk, amelyet hosszú évekig nem kell megismételnünk, vagyis teljesen ésszerű, ha ismert gyártóktól vásárolunk.

Érdemes mindezek ellenére olcsó napozóágyat választani?

Természetesen! Aránylag olcsó, mégis megbízható bútorokról van szó, amelyek egyszerűen tárolhatók, még kis helyen is – például pincében, garázsban, lakótelepi tárolóhelyiségben vagy fészerben. Tökéletes megoldást jelentenek olyan helyzetben, amikor hirtelen belépnek a vendégek, és nem találunk mindenkinek kényelmes pihenőhelyet. Ráadásul gyakran ezek a napozóágyak kínálják az egyetlen értelmes alternatívát ott, ahol kevés a hely – például a panellakások erkélyein. 

Kíváncsi arra, milyenek az ismert tervezők jegyezte, korszerű kerti napozóágyak? Remek megoldást kínál a VidaXL áruház, ahol mind korszerű, innovatív konstrukciókat, mind hagyományos fa napozóágyakat, mind pedig műanyag modelleket (pl. kerti medencékhez) és más, pénztárcakímélő, könnyű és egyszerű darabokat is talál. 

Ajánlott cikkek