Dark Mode On / Off

Különleges balkonnövények, melyeket könnyű megnevelni

különleges balkonnövények

Biztos mindenki ismeri a megszokottá és unalmassá vált balkonnövényeket. De mielőtt azt gondolnánk, hogy nekünk is csak ezek a lehetőségeink vannak, nézzük szépen sorra a mostani kínálatot, különleges balkonnövények a mai téma.

Az egynyári dísznövények között számos szép levelű és virágú kúszónövény található, amely megfelelő támaszték mellett szépen befutja a falakat, erkélyeket.  Ha össze akarjuk kötni a kellemest a hasznossal, akkor akár olyan növényt is választhatunk, ami megvéd minket a leskelődőktől és összefüggő zöld falat képez körénk. Erre különösen a serleglonc és a japán komló a legmegfelelőbb. Viszont az sem utolsó szempont, hogy ne csak egy unalmas zöld falat kapjunk, hanem virágpompával is megörvendeztessen minket. A legtöbb ilyen növényt magunk is magról könnyen felnevelhetjük.

Az egyik ilyen érdekes balkonnövény a csüngő szépcsalán (Acalypha hispida). Takaros, meglehetősen meleg igényes, évelő ámpolnanövény, lecsüngő, világospiros, hengeresen barkaszerű virágzatokkal. Egészen júliustól virágzik késő szeptemberig. Védettebb helyre tegyük, a közvetlen tűző napot nem bírja. Amire nagyon figyelni kell az ültetésnél, hogy a gyökérlabdájára vigyázzunk. Földjét tartsuk mindig nedvesen, és júniustól szeptemberig naponta permetezzük meg vízzel, és kéthetente tápoldatozzuk. Az idősebb növényeket tavasszal vágjuk vissza.

Különleges balkonnövények rácsokra

Kordonokra és rácsokra ajánlom a maurandiát (Asarina barclarica). Ez a kecses kúszónövény júliustól szeptemberig virágzik, padlizsánlila kancsóformájú virágainak a „szeme” fehér. Szélvédett és napos helyekre ültessük. Ültetés után azonnal karózzuk ki! Ha júliustól augusztusig tápoldatozzuk kéthetente, akkor azt dús virágzással hálálja meg.

Szintén a kecses hajtású balkonnövények sorába tartozik a fészkes virágzatú Brachycome multifida. (Sajnos ez is azok közé a növények közé tartozik, aminek magyar neve nincs.) Virágai aprók, sárgaközepűek és kékeslila virágzatúak. Júniustól egészen szeptemberig virágzik, de széltől védett helyre tegyük feltétlen, mert hajtásai törékenyek. Függőkosárban mutat a legszebben!

Ha szeretjük a kék színű virágokat, akkor erkélyre leginkább a csüngő harangvirágot (Campanula isophylla) tudom ajánlani! Egész nyáron bőségesen virágzik, kék és fehér virágai érdekes színfoltjai az erkélyünknek. Átteleltetve több évig él. Főleg a világos, napos helyeket kedveli, de a széltől védeni kell! Virágzás után vágjuk vissza.

A kaszkádvirág (Centradenia ’Cascade’) egy közel 25 cm hosszú, lecsüngő hajtásokat képző ámpolnanövény. Egész nyáron virágzik, de a legszebben májustól júliusig. Ezután rövid szünetet tart és újra kezdi a virágzást. Napos helyre tegyük, de az esőtől védjük meg, mert kár tesz a virágainak. Virágai élénk rózsaszínek.

kertportal-banner-applikacio
Töltsd le az applikációnk még ma! Tervezz vele biokertet!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×