Dark Mode On / Off

Fenntarthatóság: Műfenyőt veszek, mert az környezetbarát!

műfenyőt veszek környezetbarát

Tényleg így lenne? Vagy ez is csak egy urban legend? A fenyőkivágásról és a műfenyőről kertész szemmel.

Tömött sorokban állnak az emberek az akciós fenyőket árulók standjai előtt. Így volt ez már egy hete is az Örs vezér terén, ahol szuper akciós ajánlattal várta a vevőit az egyik legnagyobb hazai (svéd) bútoros cég. Biztos tudjátok kiről van szó, de ugyanígy a hazai kertészetekben is már szépen fogynak a tűlevelűek, mindenki viszi haza a szerinte legszebbet.

De van ám ellentábor is, aki műfenyőt vesz, mert az nem rongálja a környezetet, még akkor sem, ha épp hófehér vagy rózsaszín az a “gyönyörűség”…No de vajon ez mennyivel jobban szennyezi a környezetet?

Ne szaladjunk ennyire előre…

Karácsonyfa-termesztés, mint valós mezőgazdasági ágazat

Bármennyire is hihetetlen a természetvédőknek és a lelkes állatvédőknek, de a karácsonyfa termesztés valójában egy mezőgazdaság, pontosabban erdészeti tevékenység. Azért nem jó az erdészet szót használni rá, mert akkor rögtön felkiáltanak az aktivisták: Hiszen én megmondtam!

A karácsonyfának szánt fenyő ugyanúgy készül, mint bármelyik másik faiskolai növény. Elültetik és várnak. Ápolják, gondozzák őket és várnak. Akár hosszú éveket is, hogy aztán vagy földlabával együtt, vagy földlabda nélkül kiszedjék és eladják: törénetesen karácsonyfának.

Ez egy iparág. Hazai szinten Zala megye az egyik legismerteb fenyőtermesztő terület. Rengeteg gazdálkodónak a megélhetéséről van szó és nem arról, hogy titokban kivágják az erdőket, majd jó pénzért eladják azt. Ezt tanult kertészmérnökként mondjuk és nem a levegőbe beszélünk és hasraütésszerű adatokat mondunk. Ezek tények.

Az ültetvényeik ugyanúgy működnek, mint egy gyümölcsös. Egy “kiöregedő” almaültetvényt is sokszor 10. életévében már akár képesek kihúzni, csak azért, mert változik a piac, más fajta kell a boltoknak, vagy csak van egy jó pályázat, ami megfinanszírozza az újratelepítést. Ráadásul a kihúzott almáskertekért, szilvásokért, szőlőkért senki nem tépi a haját, sőt még támogatjuk is? Miben másabb az élő fenyő és egy élő almafa?

Nagyapánk kertjében a mai napig van egy hatalmas almafa. Már közel 40 éves. Teljesen jól van, köszöni szépen. Ha innen nézzük a dolgot, akkor egy termő almaültetvényt is kihúzni vétek (bár ez tényleg az….), de a mezőgazdasági termesztés része. Semmi többet nem kell belegondolni. A helyére hamar új fák kerülnek.

Arról még nem is beszéltünk, hogy az ilyen jellegű ültetvényeken körben kötelező a madároduk elhelyezése, pont e célból, hogy bármi történik egy ültetvénnyel az állatokat mégis helyben tudják tartani. Költőuduk és madárodukat is találsz egy ilyen ültetvényen.

Mennyire környezetbarát egy műfenyő?

A műfenyő hullik, porosodik, majd szépen megunja a gazdája, hiszen jön egy új trend: pl. a rózsaszín műfenyő …. (???) és máris a kukában végzi. Vagyis 5-10 év alatt biztosan kidobásra kerül egy műfenyő, hiszen elhasználódik. Egy ilyen termék lebomlási ideje legalább 100 év, ha nem több. Elégetni szintén környezetszennyező, hiszen PVC-ből van. A műfenyőt festik, különböző kemikáliákkal, mint pl. a krómoxid-zöld nevű Kínában gyártott festékanyag, mely már maga a gyártás során igen káros a tüdőre és egyéb nyálkahártyára. Volt szerencsém ilyen festékanyag közelében lenni és pár óra alatt másnap is a festéktől zöld trutyit fújtam ki az orromból, ráadásul a fültisztítás is mesés meglepetéseket eredményezett. Kb. mint a Shrekben. Vajon ez mennyire jó a lakásban? Mi a garancia rá, hogy ezek a festékanyagok nem tesznek ugyanúgy kárt bennünk, még akkor is, ha mindenféle tanúsítvány van róluk?

A műfenyő tehát sem a gyártásakor, sem a kiszelektálásakor nem tartozik a környezetbarát termékek közé.

Ellenben egy fenyőültetvény a kivágásig folyamatosan a levegő tisztításáért is felel és jóllehet, hogy madaraknak és apróvadaknak lesz az otthona idővel, de mivel sokszor körbe vannak kerítve az ültetvények, viszonylag kicsi eséllyel lesz a vadak lakhelye. Tényleg maximum a madaraké.

Az adást ide kattintva hallgathatod meg

Összefoglalva az élő karácsonyfa messze nem akkora teher a környezetnek, mint a festéktől ragyogó PVC-csodák, melyeket környezettudatosnak gondolunk. A fenyőket nem az erdőkből vágják ki, hanem speciálisan erre a célra ültetett ültetvényekből, így nem is veszi el valójában az állatok otthonát, hiszen a körbekerítéssel pont kizárják az állatokat. Miért? Mert az őzek és más nagyvadak előszeretettel tesznek kárt (gazdasági értelemben) a fenyőültetvényekben. Ugyanígy a gyümölcsöskertek is nem véletlen vannak körbekerítve, hiszen az őzek és más vadak rágása, komoly anyagi károkat okoz az ültetvény tulajdonosának.

Így ha legközelebb azon aggódsz, hogy hány őzikének és madárnak veszed el az otthonát egy kivágott fával, akkor inkább gondolj arra, hogy azt a fát egy hazai faiskola kemény munkával megtermelte. Neked. Nem másnak és nem tűzifának. A Te örömödre termelték szorgos kezek.

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

MÁR A YOUTUBE-ON IS! IRATKOZZ FEL!

Ajánlott cikkek