Dark Mode On / Off

Borostyán a fán: hitek és tévhitek

Borostyán a fán

A borostyán a fán a legtöbb esetben káros növény, de ha kordában tartjuk, akkor dekorációs értékkel is bír. Nézzük a teendőket!

Amikor az a kérdés, hogy jó-e, hogy a borostyán a fán tekeredik, akkor a legtöbben azonnal rávágják, hogy káros és baltát neki! Feltettük a kérdést Tik-Tokon is, hogy megnézzük a közhangulatot a borostyán kérdésben, de hoztam egy rövidebb videót is a témában, hiszen kertészmérnök szemmel is szerettem volna a hitek-tévhitek oldalról elmesélni, hogy milyen az, amikor a borostyán a fán valóban káros és mikor nem az!

Ha tetszett a videó, iratkozz fel csatornánkra is!

Milyen érvek szólnak a borostyán MELLETT?

Bizony, szándékosan a borostyán mellett hozok először pár tévhitet, ami azt jelenti, hogy a borostyánnak is van haszna. Nagyszerű fészkelőhely tud lenni a rigók számára, márpedig a rigók nagyon hasznos részei az ökokertnek is, mert rovargyűjtögető életmódjuk miatt a kártevőinket is gyérítik.

Nagyon sok épületet, főleg az idős épületeket, sokszor műemléképületeket is a borostyán tart össze, bármennyire is furán hangzik. Aki szereti a régi várakat, az arborétumokban megmaradt műemléki épületeket, gyakran találkozik vele, hogy az omladozó félben lévő homlokzatot teljesen befutotta a borostyán és szinte ez tartja össze. Persze ez szélsőséges eset, mert viszont van olyan hely, ahol nagyon is káros.

A borostyán rendkívül jó talajtakaró. Emiatt az olyan árnyékos helyekre, ahol más növény alig maradna meg, ott a borostyán nagyon szépen működik talajtakarónak is.

A borostyán a fán csak akkor jó hosszútávon, ha karbantartjuk és nem engedjük, hogy átvegye a hatalmas.

Mikor káros a borostyán? Milyen érvek szólnak a borostyán ELLEN?

Ritkán szólok növény ellen, de most meg kell kövessem magam és a borostyánnak bőven vannak árnyoldalai is.

A borostyán a fán onnantól káros, ha a fa legyengül tőle és az összes életerőt kiszívja a fából. Ezt elkerülhetjük, ha nem engedjük túlburjánozni a fa törzsén sem már.

Ugyanígy káros a borostyán, ha házak falazatára fut fel és mivel ez nemkívánatos dolog, így idővel le is kellene szedjük róla, de akkor hozza magával a fal vakolatát is. A Tiktok Szavazók között 10:1 arányban a káros szemlélet jelent meg, egy támogatója maradt csak a borostyánnak.

Borítókép: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×