Dark Mode On / Off

Hogyan építsünk „úszó kertet”?

úszó kert

Bármennyire is furán hangzik, léteznek olyan kertek, melyek úszó kertként aposztrofálhatók, bár valójában mégsem úsznak, csak arányában a víz nagy felületet képvisel.

Erősen a víz elemre épül a kert alapkoncepciója. Az ún. úszó szigetek kör alakja nemcsak egyszerűen kőből készült, hanem igényes mintázatokkal díszített. Ettől az egésznek különlegesen egyedi stílusa van. A kör alakú szigeteket kis hidak kötik össze, így juthatunk el a különálló lakásokhoz.

A szigetek körül kisebb tavak és sziklák próbálják a természetes hatást kialakítani. A tavak aljzata szintén kavicsos, növényeket nincs értelme beültetni, mert a cél itt nem a dús buja növényzet elérése, hanem a tiszta víz látványa a cél. A sziklák közül sások és díszfüvek bújnak elő, mögöttük egy-egy liliomfával. Még lombfakadás előtt élénk lilás virágukkal igen impozánsak a magnóliák.

Ez a kert kitűnő példája a meghitt természethez való közelséget imitáló kertnek és a modern építészetnek egyaránt. Az éjszakai fényeket is a víz alatt a tavak aljzatán rejtették el, így nem zavaró a technika látványa sem. Az utak világítása is az egyszerűségre törekszik, vékony és kecses kültéri lámpákat használtunk fel.

Kerti elemek lehetnek egy ilyen kertben

Fapadló hidak: Gőzölt és natúr akácból készült járólapokból szép és tartós szigetek építhetők.

Sziklák: Érdemes minél nagyobb sziklákat használni, mert ettől lesz egységes és természetes. Ha kisebb szikladarabokból raknánk ki, akkor a „táj” eldarabolódna.

Tavak: Vízforgató használata esetén különös figyelmet fordítsunk a rendszer karbantartására, algásodásgátló folyadékot használjunk és a szűrőket szezononként tisztítsuk.

Szigetek: A terméskőből kialakított szigetek természetes hatása a szabálytalan mintázatnak köszönhető.Ha megvan a megfelelő vízmélység, akkor akár halak is telepíthetők a vízbe.

Szökőkút: Terméskőből készült, ezért beleillik a kert képébe, szintén az egyszerűségre törekszik.

Hamarosan a témához hozunk még több érdekességet, kövessétek oldalunkat, mert éppen úszó kertet építünk egy kis mátrai településen!

Borítókép: Pexels

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×