Dark Mode On / Off

Hogyan készül: Hangulatos kerti kuckók megvilágítása

Akinek kertje van, az szinte biztos, hogy megálmodott bele egy olyan zugot, egy igazi kerti kuckót, ahova elbújhat a világ elől, ráadásul a családi összejöveteleknek is helyet adhat. A Leden Világításod csapatát kérdeztük, milyen szempontoknak kell megfelelni.

A lehetőségek tárháza kifogyhatatlan, hiszen hála a technikának már számos megoldás közül választhatunk.

3 fő szempont alapján kell világítást választanunk. Át kell gondolnunk, hogy milyen típusú világítást szeretnénk: a hagyományos földbe szúrhatós világításokat vagy egy dekoratívabb akár korláton/bokrokon elhelyezhető világítást. A következő lépés, hogy átgondoljuk, napelemes, elemes vagy hálózatról működtethetőt szeretnénk-e. Az utolsó pedig, hogy színt választunk. Valaki a hagyományosabb hideg vagy melegfehér színárnyalatokat kedveli, valaki pedig az extravagánsabb többszínű lámpákat. 

– vallja a Leden Világításod.

Mit jelent az, hogy hideg és mit a melegfehér, ha fényről beszélünk?

A hideg és a meleg jelző a színhőmérsékletre utal. A hidegfehér (5000 Kelvin felett) hivatalosan a nappali fény színe, egy “kékes” árnyalatú, hűvös szín. Ugyanakkor a meleg fehér (2700-3400 Kelvin) az esti lemenő nap fénye, vagyis egy sárgásabb árnyalattal kell kalkulálni. A meleg színek nyugtatnak, a hideg színek ébresztenek. A kettő közötti tartomány a középfehér, ami szó szerint fehér fényt jelent, mindenféle árnyalat (sárgás vagy kékesebb) nélkül. De akkor vajon nekünk melyik a megfelelő egy pergolához? Fontos egyáltalán a színhőmérséklet?

Itt igazából minimális világításra, és annál nagyobb dekorélményre vágyunk. Mivel viszonylag kisebb területek bevilágításáról van szó ahol általában többed magunkkal tartózkodunk, fontos ügyelnünk a világítási szögre. Ez azért fontos, mert nem valami kényelmes a szemnek ha zavaró fény éri hosszabb ideig. Gondoljunk csak bele: előkészítjük a terepet egy esti borozgatáshoz, 3-4-en helyet foglalunk a pergola alatt és már az első percekben észleljük, hogy a felhelyezett világításból olyan szögben érkezik a fény, hogy az zavaróan bevilágít a szemünkbe. 

– teszi hozzá a Leden Világításod.

Ezért kiemelkedően fontos, hogy ebben a két helyiségben minél magasabbra legyenek elhelyezve a világítások, semmiképp sem oldalirányból. Ha pedig mindenképp szeretnénk a tartógerendákat is megvilágítani, olyan világítást válaszunk, amelynek minél kisebb a Lumen száma.

Fotó: Ledenvilagitasod.hu

Hideg vagy meleg fényekkel dolgozzunk a kertben?

Hogy hideg vagy meleg fénnyel dolgozzunk, az attól függ, hogy milyen célt szolgálna az adott világítás. Ahol elsősorban a funkcionalitása a szempont, oda érdemes hideg fehér fényeket használni, hiszen sokkal jobban megvilágítja majd a környezetét: a kocsibejárót, járdát, teraszt. A meleg fehér fények otthonosabb, meghittebb légkört teremtenek. Ezeket inkább beltérre vagy kültéri dekorvilágításként használjuk.

Vannak olyan emberek, akik kifejezetten a meleg fényeket részesítik előnyben, ha funkcionalitás szempontjáról is van szó. Láttunk már gyönyörűen kivilágított kertet kizárólag meleg fehér fényekkel is! Részben ez ízlés tárgya is. – meséli Hreblay Dóra.

TUDTAD? Lumenben mérjük a teljes fénykibocsátást (“lm“), egy 25 W-os izzó 375 lumennek felel meg.

Kertépítészeti oldalról mire kell figyelni, amikor a világítást tervezzük? Mely növénytípusokat vagy térelemeket érdemes elsősorban bevilágítani?

Kültéren érdemes kisfeszültségű, minimum IP44-es védelemmel ellátott lámpákat elhelyezni. A legjobb ha mind napelemes, mint áramról üzemeltethető LED fényforrások is megtalálhatóak a kertünkben. A napelemes fények üzemeltetési költsége 0 Ft és roppant egyszerűen elhelyezhetőek, hiszen nem igényelnek szaktudást. A bennük található akkumulátornak az energiatárolása viszont véges. Így napelemes verziót a dekorvilágításokból érdemes választani, míg áramforrásból üzemeltethető LED fényforrást inkább olyan helyeken használjunk, ahol fontos hogy egészen reggelig, akár teljes fényerőn tudjon üzemelni a lámpánk. Itt fontos megjegyezni, hogy mindenképpen a LED fényforrásokat részesítsük előnyben a hagyományos izzós lámpák mellett, hiszen nem csak energiatakarékosabbak, hanem csupán elhanyagolható mértékben melegednek. – vallja a szakértő.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×