Dark Mode On / Off

Mitől lesz egy kert angolszász kert hangulatú?

angolszász kert

Vadregényes táj, romantikus kert. Ez az egyik legklasszikusabb igény a kerttervezéskor. De vajon ezekhez mire van szükség? Nem elég a kertet átalakítani, akkor lesz a legszebb, ha a tájba is bele tudjuk illeszteni. Az angolszász kert alapjai.

Az angolszász kertek egyik elengedhetetlen kelléke a rengeteg idős fa és cserje, és ez adja a misztériumát, a romantikáját a legtöbb kertnek. A régi cserjék formára nyírhatóak, az idős fák visszavághatóak, mind attól függ, milyen növényeink vannak. A legfontosabb szempont, hogy adjunk keretet a kertnek. Az északi országokban nagy divat az alacsony sövénykerítés. Alakítsunk ki olyan alacsony sövényt, ami élő szegélyként is funkcionál egyben, és nem zavarja a kertbe való belátást. A sövény az út mellett fusson végig ezzel is erősítve a geometrikus elemeket.

Hogarth angol festő tudatosan hangsúlyozza az ívelt nyomvonalú út jelentőségét a kertekben és az S-alakú hullámvonal fontosságát a képzőművészetekben is, mely révén megszűnik a szimmetria, mint követendő alapelv.

Az út és a szegélyek között legyen látványos kontraszt mind színben és mind formában. Ha nem sövényszegélyünk van, akkor az útpadka legyen szabályos, téglákból vagy egyéb szabályos elemekből kirakott. Ez egy keretet is ad az útnak, ami többnyire murvával, gyöngykaviccsal leszórt.

A formára vágott cserjék váltakozva adják a kert mozgalmasságát. A legelőnyösebb a szögletes és a gömbformára kialakított koronaforma, de próbálkozhatunk figurális alakzatokkal is – de ezt bízzuk inkább szakemberre.

Játszunk a színekkel

Játék a színekkel: ne csak az unalmas zöld fűféléket használjuk! Ültessünk minél változatosabb színű és levélmintájú füveket. A tiszta zöld színek mellett jól mutatnak a sárgás, az ezüstösebb, vagy vörösebb levelű fajták.

Az utakhoz közel főleg színes és illatos virágokat ültessünk. Minden alkalommal, amikor elhaladunk majd mellette varázslatos élményben lesz részünk! A kavicsos úton kívül vékonyabb pázsitsávot is tehetünk a virágoskert közepére. Akkor mutat igazán jól, ha követi a kavicsos út vonalát.

Ne felejtsük el, hogy az év minden szakában legyenek virágzó foltok. A rózsaszínű virágokat a sárga és a kék szín emeli ki a legjobban. A mi klímánkhoz leginkább a hortenziát tudom ajánlani!

Angolszász kert növényei:

Achillea millefolium ’Cerise Queen’ – évelő cickafark

Lavatera thuringiaca ‘Pink Barnsley’ – madármályva

Lavatera maritima – madármályva

Papaver orientale – díszmák

Miscanthus sinensis ’Gracillimus’, ’Zebinus’ – japánfű

Cleome spinosa Queen-sorozat – Kleopátra tűje

Lavatera Twins ’Hot Pink’ és ’Cool White’ – madármályva

Pennisetum rueppelii – tollborzfű

Panicum maximum – évelő díszköles

Borítókép és képek: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×