Dark Mode On / Off

Hogyan ápold a Vénusz légycsapóját?

húsevő növény

Húsevő növények ápolása I.

A Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula) húsevő növényfaj. Élve fogja el áldozatát, amelyre rázárulnak a pillák, és a rovar feloldódik a fehérjeoldó emésztőanyagban. Fokozottan védett növény, ma már csupán az Egyesült Államok délkeleti részén, Észak- és Dél-Karolina államban honos. Más rovaremésztő növényfajokhoz – például a kürtvirágokhoz, hízókákhoz, harmatfüvekhez – hasonlóan a nitrogénben szegény talajt kedveli, ezért mocsarak, tőzeglápvidékek lakója.

Otthoni tartása:
Mivel nagyon páraigényes, ezért célszerű egy terráriumot készíteni neki, de megteszi egy nagyobb gömbakvárium, vagy befőttesüveg is. A tetejét nem kell lezárni! De az üvegbúrában pont olyan páramennyiség lesz, amennyiben a kis növényünk jól érzi magát.
Melegigényes, ezért hűvös szobákba nem szerencsés tartani.

Kell-e etetni?
NEM. Alapesetben mindig megtalálja magának az apró repülő rovarokat (muslicákat például). Kifejezetten tilos legyeket fogdosni neki, még akkor sem, ha azt gondoljuk éhezik szegény, ugyanis a légy kitinjét nem tudja megemészteni, és az a “száj”, amelyikbe a döglött legyet tesszük hamar elpusztul, mivel nem emésztődik meg benne a légy.
Ritka eset az, amikor főtt tojás fehérjéjével etetjük, de ekkor is késhegynyit épphogy lehet adni neki.

Célszerű a terrárium tetejére világítást szerelni. Nemcsak a fény miatt, hanem a meleg miatt is!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×