Dark Mode On / Off

Mit ehet és mit nem a törpenyúl?

torpenyul

Törpenyúl: Mit ehet és mit nem a törpenyúl? Sokan nincsenek azzal tisztában, hogy mit ehet és mit nem a törpenyúl. Mint minden nyúlfajta a törpenyúl is fűevő állat.

Táplálékának 70-80 százalékban szárított füvet, azaz szénát kellene tartalmaznia. Ez minden esetben legyen jó minőségű, száraz, tiszta, por és penészmentes!

mit ehet a törpenyúl 2

A megmaradó 10-20 százalék táplálékmennyiség kizárólag csemegeként adható szőrmés kis kedvencünknek. Táplálkozás szempontjából a fokozatosság eleve a mérvadó! Kezdő nyúltartóknak azt javasolnám, hogy úgy bánjanak nyuszijukkal, mint egy csecsemővel, ha étkezésről van szó. Tehát apránként bevezetni az étrendjébe egy-egy zöldséget, gyümölcsöt, majd figyelni pár napig a nyuszit. Amennyibben semmi féle emésztési problémát nem észlelünk, mint puffadás, étvágytalanság, széklet állagának változása, akkor a továbbiakban nyugodtam adhatjuk a törpenyúlnak a kipróbált étket, de mindenképp módjával.

Először azt nézzük meg, mit ehet biztonsággal a törpenyúl:

 • Friss széna vagy szalma. Ez korlátlan mennyiségben kerülhet a törpenyúl elé.
 • Jó minőségű szárított nyúltáp. Naponta kaphat egy keveset.
 • Friss zöldek, fűfélék, falevelek (kivéve akác!!!), gyógynövények. Itt arra törekedjünk, hogy a nyuszi azt kapja, ami természetesen, idény szerint megtalálható a környezetében. 
 • Friss zöldségek, répa, cukkini, idény zöldségek, olyan helyről, ami nincs permetezve.
 • Kevés friss gyümölcs. Ebből tényleg csak minimális mennyiséget kapjon, bár szereti, magas cukortartalma miatt könnyen elhízáshoz vezethet a túlzott gyümölcs fogyasztás.
 • Gallyak, kisebb ágak. A nyulak foga gyorsan nő, ezért folyamatos rágcsálásra van szükség, hogy a fogak megőrizzék egészségüket. Kisebb ágakat, gallyakat adhatunk neki, fogkoptatónak.
 • Naponta friss víz! A táplálák mellett az friss ivóvíz is nagyon fontos a törpenyúl számára. A nyulak testének 65-75 százaléka víz. A táplálékuk nagyrésze, pedig száraz rostdús széna, tehát igen magas a folyadékszükségletük is. A legjobb megoldás, ha önitatóból, egész nap kedvére ihat a törpenyúl.

Tipp: Ha megoldható, akkor időnként engedjük ki nyuszinkat a szabadba, ahol kedvére válogathat a friss zöld rágcsálni valók közül.

törpenyúl

Mi nem javasolt a törpenyúlnak: a közhiedelemmel ellentétben

Gabonafélék. Kis mennyiségtől ugyan baja nem lesz a törpenyúlnak, viszont magas fehérje és szánhidrát tartalma miatt gyorsan elhízhat házi kedvencünk, így ez a táplálék nem ajánlott számára.

Puffasztó hatású zöldségek. Káposztafélék, karalábé, brokkoli.

És végül a tiltólista: Ezeket tilos adni a törpenyúlnak!

 • Paradicsom zöldje, mely mérgező hatású.
 • Akác kérge és levele szintén mérgező hatású.
 • Krumpli melynek, magas a keményítő tartalma, rostban szegény, a héj zöld része pedig mérgező vegyületet tartalmaz.
 • Saláta és más magas nitrát tartalmú zöldségek. Ezek gyakran permetezve is vannak, így fokozattan ügyeljünk rá.

Ha viszont még többet szeretnél tudni a törpenyulakról, akkor a közösségi oldalakon is rengeteg izgalmas törpenyuszis csoport van, melyekhez érdemes csatlakozni.

Borítókép: Péter, az oroszlánfejű törpenyúl (saját fotó)

Ajánlott cikkek