Dark Mode On / Off

Minikert: ablakkertészeknek

Amikor helyhiányban szenvedsz és mégis növényeket szeretnél tartani.

Egyszerűen imádjuk az olyan ötleteket, ami a pici lakásban élőknek is kertet tud varázsolni az életébe. A Pinterestnek hála rengeteg ötletet találtunk most is, íme egy nagyon egyszerű és ötletes megoldás, ha csak az ablakban tudsz kertészkedni.

A farönkökbe ültetett kernek olyan növényeket ajánlunk, melyek növekedése minimális és kevés öntözéssel is beérik. Elsősorban a szukkulensek, kaktuszok fogják benne jól érezni magukat.

Hogyan készült?

A farönköket kisebb “cserépméretre” vágták, majd a fúrónak a nagyobb lyukfúrójával (körkivágó fúrókorona a becsületes neve a szerszámhoz illeszthető fejnek) bemélyedést fúrtak bele, de nem teljesen végig a rönkben. Alul hagyni kell kaspóként egy zárt részt, hogy a termesztőközeg (talaj) ne szökjön ki belőle.

Amire még szükséged lesz, az zsineg és az akasztáshoz fába való csavar, melynek a teteje karikában végződik. Itt tudod majd átfűzni a zsineget.

Szükséged lesz még kaktuszföldre is, amibe a növények kerülnek. Mivel szukkulenseket, kaktuszokat tudsz csak beleültetni, így ez a földkeverék lesz számukra a legmegfelelőbb.

Ültetés

Ha kaktuszokban gondolkodsz, akkor adunk egy tippet, hogy ne szúrd meg magad ültetés közben. Még a cserépből kiszedés előtt hajtogass meg egy sima papírt, vagy újságpapírt, hogy azzal körbe tudd ölelni a kaktuszt, és a papírnál fogva tudod megfogni és kiemelni. Ugyanígy a beültetésnél is jó szolgálatot fog tenni a hosszában összehajtott papír. Van aki hosszú műszerészcsipesszel fogja meg a kaktuszokat, de annál az a nehézség, hogy könnyen megsértheted a növényeket a szorításkor. A papírral kíméletesen tudsz dolgozni és magadat sem szúrod meg vele.

Milyen növényfajokból választhatsz?

Kaktuszok (un. törzsszukkulensek): itt bármilyen kaktuszfajt, fajtát nézhetsz, az oltott többszínűek is nagyon jól mutatnak majd az ablakodban.

Pozsgások (un. levélszukkulensek): Ide tartoznak például a majomkenyérfák, aloék, varjúháj-félék (Sedum), de ha hűvös helyre kerülnek és viszonylag a szabadlevegős kinti klímához hasonlít a későbbi helyük, akkor bátran kísérletezhetsz kövirózsákkal is.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×