Dark Mode On / Off

Biokertészkedés: hitek és tévhitek sűrűjében

Gyakori kérdés, hogy valóban hihetünk-e a biokertészkedésben, vagy csak egy jó üzleti maszlag-e, amit sokan bevesznek. Tényfeltáró cikk követezik…

A biokertészkedés, mint témakör nagyon megosztó tud lenni, hiszen sokan teljesen hisznek benne, de mégtöbben csak egy jó üzleti fogásnak tartják, mert hitük szerint a biokertész is vegyszerez, csak éjjel, amikor senki nem látja.

Renegetg kérdés merül fel a biokertészkedéssel kapcsolatban, és most a leggyakoribb nálunk keresett vagy kérdezett kérdésre adjuk meg a választ.

1. Tévhit: A biokertész sosem permetezik

A permetezés, mint technológiai tevékenység a biokertészetben is létező cselekedet. Csak a kérdés mindig azon van, vajon mivel permetezik?
Permetezni lehet vegyszerekkel is, lehet biológiai készítményekkel is. A vegyszeres permetezéseket is több csoportra bonthatjuk, hiszen vannak bio-ban engedélyezett és tiltott szerek, ha le akarnánk egyszerűsíteni. Ezen kívül a biológiai készítmények is lehetnek baktérium és gombakultúrák, illetve gyógynövényekből kivont tinktúrák, “permetszerek”. Tehát lényegében a biokertész is permetezik, csak nem ugyanazzal, mint egy konvencionális gazdálkodó (vagyis intenzív nem biokertészeti elveket követő gazda).

2. Tévhit: A biokertész is bármit csinálhat, mert őt is ugyanannyira (nem)ellenőrzik

Ha valaki találkozott már a Biokontroll rendszerével, ami Magyarországon a legismertebb biogazdálkodási tanúsító, akkor tudja, hogy a biokertészekre rengeteg szigorú szabály vonatkozik. Viszonylag sok az ellenőrzés, még több a dokumentálási kötelezettség. A biogazdálkodás szabályait szigorúan be kell tartani, és az esetleges vis majoroknál is engedélyt kell kérni a beavatkozásra, így a biogazdának vajmi kevés esélye van a szabad mozgástérre. Az ellenőrzések is szigorúbbnak mondhatók, és ha valakitől elveszik a bio-tanúsítványát, akkor sok időbe és újabb engedélyezési eljárásokba kerül annak visszaszerzése.
Külfölre ha szállít egy biogazda, akkor még szigorúbban ellenőrzik. Ha ott bukik ki valami csalafintaság, akkor meg pláne problémák sorát akasztja a nyakába a gazda, így nem érdemes neki kockáztatni.

3. Tévhit: Bárki használhatja a biogazda vagy ökogazda kifejezést, ha úgy gazdálkodik

Hatalmas tévhit, hiszen kizárólag azok használhatják a biogazdálkodásból származó termék kifejezést, vagy az ökofarmot, akik rendelkeznek ezekkel az engedélyekkel. Kiskapu lehet, ha a termelő azt mondja, hogy vegyszermentesen gazdálkodik, vagy ökotudatos szemléletek szerint műveli a földjét, de ezt gyakorlatilag bárki mondhatja a piacon, így ez sem feltétlen garancia. Vannak olyan termelők, akik ehhez az elvhez hűen tartják magukat, de érdemes tudni, hogy a piacok tele vannak “vegyszermentesen gazdálkodó termelőkkel”, akik korántsem termelnek úgy, ahogy elmondják. Ebben az esetben a termelőt érdemes személyesen ismerned, jó esetben évente párszor megfordulni nála, hogy saját szemeddel lásd a kertjét, ahol termel, hiszen a hitelesség ott kezdődik, hogy betartja azokat az elveket, amelyeket hirdet.

4. Tévhit: Minden biogazdaság fenntartható és önfenntartó

Nagyjából ezt is lehet cáfolni, mert attól, hogy valaki bio növényvédelmet folytat, még nem igaz rá, hogy a teljes gazdálkodási rendszere fenntartható vagy teljesen öko-logikus. Az önfenntartás meg pláne nem igaz, mert az önfenntartás nem feltétlen kell biogazdálkodásnak lennie.

5. Hit/Tévhit: Nem tudsz 100%-ban biogazdaként működni

A biogazdaságok esetében van egy un. védősáv, ami a konvencionális területektől elhatárolja a minősített biogazdaságot. Ez azt jelenti, hogy jó esetben semmilyen más területről származó vegyszer nem jut rá a gyümölcsösre, veteményre. Ha most a levegőből érkező egyéb vegyszer és szennyezőanyag-forrásokat levesszük, akkor a védőtávolságok többnyire lehetőséget biztosítanak a gazdaság számára az elzártságtól. Csak kérdés az, hogy ez tényleg mennyire működik.
Saját gazdaságunk öko-logikára épül és vegyszermentesen gazdálkodik, amit az idei évig sikerrel is tudtunk működtetni. Az idei év lesz egy érdekes szempont, mert megszűnt a védősávunk, mert mellénk egy közel 1500 nm-es kajszit telepítenek. Gyakorlatilag a mi növényvédelmünk el kezd majd az ő növényvédelmüktől függeni, így célszerű lesz akarva-akaratlanul is szaktanácsainkkal ellátni őket, hogy saját területeinket vegyszermentesen tarthassuk.

+1 TIPP: Ha művelődni szeretnél a biogazdálkodásról, akkor a következő irodalmakat ajánljuk:

Bio füzetek
100 ötlet biokertészeknek
Kertészkedés mérgek nélkül
Permakultúra és önálló biogazdálkodás
Biológiai növényvédelem
Öngyógyító kiskert
Biogazda 1-3
Bio zöldségtermesztés
Növénytársítás, mely oldalunkon is elérhető

Illetve a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara oldalán is tájékozódhatsz a kiadványokról.

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×