Dark Mode On / Off

Kirándulni jó!

Bugac

Számos olyan hazai kirándulóhely van, mely tökéletesen megmutatja a magyar kultúra, építészet és gasztronómia sokszínűségét. Kettőt is hoztam nektek, melyet ne hagyjatok le a bakancslistátokról! Kirándulni jó!

Kis-Magyarország Botanikus Kert, Kecskemét

Kecskeméttől 20 km-re található, Jakabszállás erdőségeiben a Kis-Magyarország Botanikus Kert, más néven Magyarkert. Pontosabban a Kiskunsági Nemzeti Park Bugac, Orgoványi rétek és Bogárzó háromszögében terül el. Izgalmas hely kirándulni.

Fotó: Készítette: Sánta Zoltán, CC BY-SA 3.0, Wikipédia

Az ország 1:1000 méretarányú makettje 93.000 m2 területenterül el. Az alapkőletétel 2010 áprilisában volt, majd végül nem kevés munkával egy év múlva, 2011. május 10-én nyílt meg.

A kert elsősorban oktatási célokat szolgál, de izgalmas program lehet családok számára is. Lelkes környezetvédők álmodták, valósították meg az alternatív, interaktív látnivalót, mely nagyszerűen bemutatja hazánk tájait, erdeit, biológiai sokszínűségét. Az érdeklődök, megismerkedhetnek Magyarország domborzatával és vízrajzával, ritkaságaival, látnivalóival is! Duna-Tisza köze, Dunántúl, a Duna vagy a mini Balaton nyújt remek élményt, némi környezetvédelemmel fűszerezve. Egy kis érdekesség. Magyarország 3200 települését egy-egy növény jelöli például.

További programokra is van lehetőség, mint például lovaskocsikázás, kézműves foglalkozások, pusztaolimpia, patkóhajító verseny, kincskereső, éjszakai túra.

Fotó : Freppik

Bugaci Hagyományőrző Csikósbemutató

Bugac nagyközség Bács-Kiskun vármegye Kiskunfélegyházi járásában található, a Duna és a Tisza között, annak középső részén. A kiskunsági homokhátságon helyezkedik el tulajdonképpen. Egész egyszerűen kihagyhatatlan programpont, ha valaki arra jár csikósok tradicionális ruhában tartott lovasbemutatója, vagy a lovas kocsikázás a pusztában!

174 km2-ével Bács-Kiskun Megye 6. legnagyobb kiterjedésű települése. Világhírűvé vált ma már, ez annak köszönhető, hogy a terület nagy része védetté vált, a turisták előtt mégis nyitott.

Megtalálhatóak az ősi foglalkozásból, a pásztoréletből fennmaradt tárgyi emlékek a Pásztormúzeumban, népi lovas bemutatók, melyeken megnézhető a puszta ötös, a csikós élet, az ősi állatfajok, a magyar szürke marha, a bugaci sárga ménes, mangalica, a fekete szőrű puli kutyák és a rackanyáj is.

A lovasbemutató a ló fektetésből, ültetésből, erőpróbából, asztalhoz ültetésből és az ostorpattogtatásból is áll. A vendégek a műsor után maguk is kipróbálhatják a csikósélet szépségeit (szőrén lovaglás, ostorpattogtatás). A lovasbemutatók után egy jó hangulatú cigányzene mellett megismerkedhetnek a magyaros ételekkel is. De a Nemzeti Parki séta a több száz éves kocsányos tölgyek alatt is nagyszerű program lehet a környéken.

További kirándulós helyeket fedezhetsz fel, ezen az oldalon is.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×