Dark Mode On / Off

Mi is az a Hagyományos Kínai Orvoslás?

hagyományos kínai orvoslás

A több ezeréves múlttal rendelkező Hagyományos Kínai Orvoslás (röviden HKO) alappillérei az akupunktúra, a gyógynövény-terápia, a táplálkozásterápia, a Tui Na és a CsiKung (Qi Gong).

A Kínai Nagy Fal védelméből azonban csak az 1970-es évek elején kezdtek egyre szélesebb körben kikerülni az ősi, keleti gyógyászat „titkai” szakmai cikkek formájában. Az elmúlt közel 40 évben számos tudományos vizsgálat zajlott, amely a nyugati orvosok és tudósok számára is megfelelő bizonyítékkal szolgált ahhoz, hogy ezt a komplex, nagy múlttal rendelkező rendszert elfogadják és „befogadják”.

Az állatorvoslásban betöltött szerepe


Sokan úgy gondolják, hogy habár a Hagyományos Kínai Orvoslás története a régmúltba nyúlik vissza, az állatorvoslásban betöltött szerepe biztosan csak az utóbbi néhány évben, esetleg évtizedben kezdett kialakulni és felvirágozni. De miért is lenne ez így? Hiszen a házi állatok már régóta fontos szerepet töltenek be a keleti emberek életében is. Számukra is ugyan olyan fontos volt a haszonállatok egészségének védelme, megőrzése, betegség esetén pedig a visszaállítása, mint a mi őseink számára. Ennek megerősítésére jó példa, hogy Kr.e. 450 körülről származik az első kínai állatorvosi szöveg, amely a lovak akupunktúrával és gyógynövényekkel való kezeléséről szól.


De milyen esetekben érdemes a Hagyományos Kínai Orvoslás módszereihez fordulni? Mit várhatunk ezektől a módszerektől? Rosszabb vagy jobb rendszer ez, mint az általunk jól ismert nyugati orvoslás? Valóban mellékhatások nélkül, 120%-os biztonsággal, könnyedén használható módszerek ezek, mely minden betegségre gyógyírt jelentenek?


Mielőtt konkrét választ adnék a fenti kérdésekre, a kedvenc Arisztotelész idézetemet osztanám meg a kedves olvasókkal, ami így szól: „Mindenki azokat a dolgokat ítéli meg helyesen, amelyeket ismer!” Ezen érdemes kicsit elgondolkodni, mielőtt a válaszokra térnénk…


A rövid válaszom így hangzik: Hagyományos Kínai Orvoslás egy komplex egészségügyi rendszer, amellyel a sebészi beavatkozást igénylő elváltozásokat kivéve minden betegséget kezelni lehet. Azonban ez sem egy csodamódszer, s itt sem tudunk minden betegséget, elváltozást, diszharmóniát teljes mértékben meggyógyítani, s ezek a módszerek sem tudják senki számára biztosítani az örök életet.


A kérdés, mely arra irányul, melyik módszer a jobb vagy a rosszabb (a nyugati orvoslás vagy a HKO) már önmagában balgaság. Olyan ez, mintha azt kérdezném, melyik a jobb gyümölcs, az alma vagy a körte? Hiszen mind a kettőnek megvannak a maga előnyei és „hátrányai” is. S van, akinek az alma ízlik jobban, míg mások a körtére esküsznek. De olyan is akad, aki egyiket sem szereti. Ismét be kell ismernünk, hogy az élet nem fekete és fehér. Nincs abszolút jó és abszolút rossz. Mind a két rendszernek megvannak a maga lehetőségei és határai is.

Az a szerencsénk, hogy a legtöbb esetben ezek a lehetőségek és határok nem egy az egyben fedik le egymást. Így a megfelelő tudás birtokában, a szakma szabályait betartva a nyugati és keleti módszerek eredményesen kombinálhatók egymással. Azonban nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy habár a nyugati emberek számára is „emészthető” és tudományosan helytálló hatásmechanizmusok is bizonyítást nyertek, a HKO mögött egy összetett filozófiai rendszer is áll, s erre épül mind a vizsgálat, mind a diagnózis felállítása, mind a kezelés célja.

Tehát aki hosszú távon eredményesen szeretné alkalmazni a HKO módszereit az állatorvoslásban, annak tisztában kell lenni a teljes rendszerrel, a működési elvekkel, át kell látnia a sokszor szövevényes összefüggéseket és fel kell tudnia állítani a HKO diagnózist is.

Ha szeretnél további hasznos információkat olvasni a témában, látogass el a honlapomra (https://drtornyi.hu/)!

Borítókép: Nagy Helga Petra – Wao Photo

Dr. Tornyi Katalin

Dr. Tornyi Katalin

Dr. Tornyi Katalin a lovak és pónik fogtündére, holisztikus és integratív szemléletű ló-egészségügyi szakállatorvos vagyok.

Mind a hétköznapjaimban, mind a hivatásomban fontos szerepet tölt be már hosszú évek óta a Hagyományos Kínai Orvoslás és a mögötte álló filozófiai rendszer is. Én vagyok az az állatorvos, aki “sündisznóvá” varázsolja a kisállatokat és lovakat a gyorsabb, illetve teljesebb gyógyulás, valamint a hosszútávú minőségi élet biztosítása érdekében. Tehát állatorvosi akupunktőr, 5 elemes takarmányozás terapeuta, valamint hagyományos Kínai gyógynövény-terapeuta is vagyok. Mivel mindig is érdekelt az anatómia és a biomechanika is, így kutya, illetve ló osteo- és fizioterapeuta képesítést is szereztem.

Egyébként pedig egy folyamatosan pörgő, örökmozgó, tudásra szomjazó, céltudatos, egészségesen kíváncsi vállalkozó nő vagyok.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.