Dark Mode On / Off

Rovarhotel: Itt az idő kihelyezni a méhhoteleket

méhhotelek

Február végéig érdemes elkészíteni és kitenni a méhhoteleket, amelyekkel a lakosság is támogathatja a beporzó rovarok védelmét – hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).


A faodvakban, vagy kaptárakban élő házi méhek több tízezres kolóniáival ellentétben a magányos fajok az emberek közelségében élnek a kertekben, parkokban, ahol ujjnyinál vékonyabb járatok védelmére bízzák utódaikat. Ilyen bölcsőkamrákat nagyon egyszerűen lehet biztosítani számukra az erkélyre, ablakpárkányra, virágos balkonládák mellé is kihelyezhető méhhotellel.

Ezt legegyszerűbben négy-tíz milliméter átmérő közötti furatokkal lyuggatott tűzifa kugliba lehet elkészíteni, de lehet építeni szekrényes hotelt is. Ezeket akár óvodai foglalkozás, iskolai óra, szakkör keretében is el lehet készíteni, és természetvédelmi szempontból is jóval hasznosabb, mint a nagy pontosságot és bonyolult famegmunkálási lépéseket igénylő mesterséges odúké.


Az új méhhoteleket érdemes február második felében, március elején kirakni esőtől védett helyre, keleti-déli tájolással, hogy közvetlen napsütés is érje. A méhhotelek márciustól június közepéig a legforgalmasabbak.

Borítókép: Pexels Forrás: MTI

Íme a rovarhotel melletti virágtenger:

Ajánlott cikkek