Dark Mode On / Off

Ismered? Naprózsák az apró szépségek

Sárga virágával egészen szeptemberig díszít

Talán nem a legismertebb növény, de említésre méltó, hiszen májustól egészen késő szeptemberig díszít napsárga virágával a Fumana procumbens, vagyis közismertebb nevén a naprózsa.

Erősen fásodó, heverő törpecserje. Az egész növény aprón rányomottan bodros-pelyhes, alig mirigyszőrös. Levelei 5-20 mm-esek, egyszerűek, ép szélűek, szórt állásúak, szálasak, tűszerűek, porcos-szálkás hegyűek, néha serte-pillásak. Kocsányai kopaszodók, legfeljebb egyenlő hosszú a murvalevelekkel és a csészékkel. Virágai magánosan állók, a hajtások végén vagy a levélhónaljban fejlődnek, sárgák, 8-10 mm-esek. Két kisebb külső és három nagyobb csészelevelük van. A két külső csészelevél többé-kevésbé hosszabb a belső csészék felének a hosszánál. A külső porzói meddők. Bibéje háromkaréjú. Termése háromrekeszű tok. Mediterrán jellegű maradványfaj (reliktum).

(Kép: Wikiwand)

És miért tartottuk fontosnak megismertetni? Mert a homoki gepek kedvelt társulásalkotó faja, így a homoktalajokra épített kertek dísze is lehet. 5-10 cm-es magasságával elsősorban a sziklakertekben lehet értékes dísznövény, jó kontrasztnövénye például a bőrlevél (Bergenia), de társítható sziklakerti más növényekkel is, mint a varjúhájak vagy kövirózsafélék.

Ajánlott cikkek