Dark Mode On / Off

Május hónap virágja: Nőszirom

Az íriszek rendkívül színgazdag család, így a május virágjaként a nőszirmot mutatjuk be.

A nőszirom vagy írisz (Iris) bámennyire is meglepő, de a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe tartozó nősziromfélék (Iridaceae) családjának névadó nemzetsége. Fajgazdag, 200-300 faj tartozik ide.

A tudományos nevét a szivárvány görög nevéről kapta, az ide tartozó virágok sokféle színváltozatára utalva. A köznyelvben az írisz (a szem szivárványhártyája mellett) a nemzetségen kívül néhány más, a nősziromféléken belül közel álló nemzetség növényeire is utalhat.

Egyes leírások az Iris nemzetséghez csatolják a Belamcanda, Hermodactylus, Neomarica és Pardanthopsis nemzetségeket is, de most róluk nem ejtünk szót, cikkünk témája csak a nősziromként ismert íriszek lesznek.

Az északi mérsékelt égövön vannak jelen, nálunk házikerti dísznövényként elsősorban. Élőhelye igen változatos, a hideg és hegyi régióktól Európa füves lejtőiig, rétségeiig és folyópartjaiig, a Közel-Kelettől Észak-Afrikán át, egészen Észak-Amerikáig terjed.

Iris sanguinea (Fotó: Wikipedia)

Az íriszek évelő növények, amelyek gyöktörzsekkel, (gyöktörzses íriszek), vagy szárazabb éghajlatokon hagymákkal (hagymás íriszek) szaporodik. Hosszú, egyenes, virágzó szárakkal rendelkeznek. Ezek lehetnek egyszerűek vagy elágazóak, tömörek vagy üregesek, és laposak vagy körkörös keresztmetszetűek. A gyöktörzses fajoknak általában van 3-10 tőálló, kard alakú levelük, a hagymás fajoknak hengeres alakú tőleveleik vannak.

Iris graminea (Fotó: Wikipedia)

Szaporítani őket a gyöktörzsekkel lehet. Érdekességük, hogy a gyöktörzs képes elvándorolni, így olyan helyre ültessük, ahol terjeszkedhet is. A gyöktörzsek többnyire a talaj felszínén vannak és nem a talaj alatt.

Iris sanguinea, John J Tyler Arboretum

A nőszirom az íriszek egyik faja, főleg hazánkban hívjuk nősziromnak. Nagy, hatalmas virágúak, szirmai vékonyabbak a többi íriszénél. A nyelvszerűen lelógó sziromleveleken a porzók élénk színűek és feltűnőek.

Iris pseudacorus – sárga nőszirom

Fokozottan védett a magyar nőszirom

(I. aphylla subsp. hungarica), eszmei értéke 100.000 Ft. 

Iris variegata vagyis tarka nőszirom. Védett, eszmei értéke 5000 Ft

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×