Dark Mode On / Off

Kiskerti kalendárium – Októberi teendők a kertben

októberi teendők a kiskertben

A kiskerti kalendárium havi összefoglalójában rengeteg mindenről van szó, hiszen az őszi időszak sem tétlen egy kertész számára. Októberi teendők a kertben igen sokfélék lehetnek: komposztálástól egészen a metszések egy részéig vagy a növényültetésig.

Amikor eljön az ősz, mindig igzatott leszek, hiszen újra elérkezik az az időszak, amikor a kertben ültetni is lehet fákat, cserjéket. Egész nyáron ezt az időszakot várom, mert nyáron kiderül, hogy hol kell még fásítani, hogy a helyi mikroklíma jobb legyen, másrészt meg látszik, hol szeretünk pihenni és hol nincs elegendő árnyék ehhez. Tehát októberi kertészkedésre fel, következzenek a naturkertész tippek!

Az őszi trágyázás ideje is eljött

Még mielőbb kitérnék a faültetésre, eljött viszont az őszi trágyázások ideje is. Akár állatokat tartunk, akár csak komposztálunk: a kész komposzt igazi kincs. Ilyenkor ősszel ráhordhatjuk a virágágyásokra és a kitakartott veteményesekre. Bátran komposztáljunk és használjuk fel a kertben, mert ettől lesz igazán szép az egész kert. Az őszi teendők a kertben már a talaj egészségénél kezdődik!

A szelídgesztenye megérett, már gyűjtögethetők a szúrós, de igen finom termések!

Rengeteg őszi finomság terem a kertben: az őszi almák és körték ugyanúgy szedhetők, mint a törökmogyoró. A szelídgesztenyéhez érdemes szabadtüzet készíteni, mert sokkal finomabb grillező vaslapján sütni, mint sütőben.

Az őszi almák, körték mellett az utolsó fürt szőlőket is szedjük le.

Ha van még bodzabogyónk, akkor azokat is vágjuk le mindenképpen, hogy betegségeknek ne adjunk táptalajt.

A szőlő ültetésére a legalkalmasabb időszak a szeptember vége, október eleje! Szőlő ültetésre fel!

Ha em tudjuk, hogy milyen szőlőfajtát ültessünk, akkor először kóstolgassuk a fajtákat. Ha megvan a kedvenc ízvilág, mint a Csabagyöngye, Szőlőskertek Királynője vagy egy Pannónia, akkor már közelebb jutottunk ahhoz, mit telepítsünk.

A krizantém most bontja virágait!

Minden évben egyre korábban nyílik a krizantém és így akár már lehet, hogy javában virágzásban vannak a kerti krizantémjaink. Egyik Kertész válaszol adásunkban is foglalkoztunk a krizantémok kiültetésével, ami szintén gyakori hiba: a cserepes krizantém minden esetben kerti növény, a legjobbat akkor tesszük vele, ha kiültetjük és nem cserépben neveljük.

Ha tetszett a videó, IRATKOZZ FEL CSATORNÁNKRA!

Az őszi lemosó permetezéshez válasszunk száraz időjárású napokat!

Mondanám, hogy mindenkinek hite szerint, de vannak olyan alapvető tények, amit be kell tartani a permetezéskor. Az őszi lemosó permetezés fontos és választhatunk a bio megoldásoktól egészen a kémiai védelemig.

Az őszi lemosó permetezés célja, hogy a téli időszakra ne vigyünk át kártevőket és kórokozókat, melyek aztán tavasszal új erőre kapva nehézséget okoznak a kertünkben.

Borítókép: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×