Dark Mode On / Off

Csodasövény: így ültesd, hogy szép legyen!

csodasövény

Új építésű ingatlanoknál, házaknál, intézményeknél, telephelyeknél örök probléma, hogy az épület elkészül hónapok sőt esetenként hetek alatt, viszont a növényzet kialakítása az árnyékolás, porzárás, hangcsillapítás bizony évekbe kerül. Erre jó a csodasövény!

A leggtöbb növény tényleg évekbe telik, mire megnő. Nem így a turkesztáni szil esetén. Ez a csodanövény képes 1.5-1,8 m-t is növekedni évente. Bizony más sövény növények esetén mire elérjük a 2-3 m-es magasságot, a fiatalságunkat már csak mint múlt emlegetjük.
Jól bírja a cudar talajokat is.

Rendkívül ellenálló, igénytelen fajta, tulajdonképpen bármilyen talajjal beéri. Ha azt akarjuk, hogy intenzíven növekedjen öntözni kell rendszeresen. Nagyságrendekkel intenzívebben növekszik, ha a finom porlasztott öntözést vállaljuk, továbbá ha 30-50 cm széles lélegzőlyukas fekete fóliával borítjuk a növény körüli talajfelületet.

Amikor elérte a kívánt sövény méretet kevés vízzel is beéri, és növekedése lelassul.
Ideális sövény növény. Rendkívül gyorsan nő, miközben dúsan bokrosodik. Magassága elérheti az 5 métert is.
Normál, kerítés magasságú, sűrű, tömör élő sövény 1,5-2 év alatt nevelhető belőle.
Nyírást jól tűri. Apró levelei miatt, bármilyen térbeli forma kialakítható belőle.

Ültetési javaslat

30 cm-ként egy sorba; illetve szebb, dúsabb sövény kapunk a két soros ültetésnél, ahol méterenként 5-6 növény alkotja a dupla sövénysort. Mivel ültetési ideje október vége, november az első fagyok utáni időszak, célszerű elkészítenünk előre (még jó időben) az árkot (kb. 30-40 cm mély, és széles), ahova majd a növényeket ültetjük.
1. Gyökereit jól áztassuk be 24 órán keresztül, hogy jól teleszívják magukat vízzel.
2. A kiemelt földet tőzeggel vagy komposzttal dúsítsuk, nehéz agyagos talajoknál homokot adjunk hozzá.
3. Helyezzük a növényt a gödörbe, szórjuk a földet a gyökerekre, majd óvatosan
tapossuk keményre, hogy a növények egyenesen álljanak.
Tipp: Tegyen fekete fólia csíkot a növények alá, így nem gazosodik, a nedvességet jobban megőrzi a talaj, és így gyorsabban fejlődik a növény!

A csodasövény gondozása

Tavasszal kb. a talaj felett 10-15 cm-re vissza kell nyírni, hogy elágazzon. Nagyon gyors növekedésnek indul kellő öntözés mellett. A nyár folyamán
még egyszer-kétszer nyírjuk vissza a hosszú hajtásokat legalább a felére, és ősszel is tegyük meg ezt néhányszor, majd a legutolsó ősz végi metszésnél vágjuk vissza közel egy magasságúra. Első évben ne engedjük magasabbra 1-1,5 méternél, inkább arra figyeljünk, hogy kellően sűrű legyen. Második év tavaszán hagyjuk felnőni akár 2 méterig, és mivel ez nagyon gyorsan bekövetkezik, tavasz végén már szép formára vághatjuk.

És még egy csoda: lényegesen kedvezőbb áron tudjuk a méterenkénti növény költséget megúszni, mint más sövénynövények esetén.

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek