Dark Mode On / Off

Veszélyben a kertészeti ágazat: a koronavírus újabb negatív hatásai

Veszélyben a kertészeti ágazat01

„Békeidőkben” a kora tavasz már a kertészkedésről szól, tömegek látogatják hétvégente a hazai kertészeteket, tálcaszám fogynak az egynyári és balkonnövények és a kertépítő vállalkozások is tele vannak megrendeléssel, hiszen a téli kerttervezési időszak után a megvalósítások is kezdetüket veszik. Ennek ellenére az idei év igen speciális: a koronavírus járvány újabb területen szedi áldozatait, viszont a szakma összefogott és közös erővel próbálják saját szegmensüket megmenteni.

Míg az élelmiszeripar dübörög, addig veszélyben a kertészeti ágazat. Mi jelenleg a legnagyobb probléma a kertészeti ágazatokban?

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete a dísznövény ágazat helyzetéről tud nyilatkozni,” – válaszolta kérdésünkre Orlóci László elnök. – „A dísznövénytermesztők jelenlegi legnagyobb problémája, mivel legmeghatározóbb tevékenysége a termesztés, a rengeteg szezonális árukészlet várható fölhalmozódása. Olyan árukról van szó, amelyeket a termelők húsvétra, ballagásra, anyák napjára és a kezdődő kerti szezonra időzítenek és egész télen át nagy költségek mellett melegházakban nevelnek.  A tavaszi értékesítési szezont minden évben, -bármikorra is esik-, a húsvét indítja el.  Ilyenkor már mindenki vágyik arra, hogy a hosszúra nyúlt tél után felfrissítse a kertjeit, balkonládáit, teraszait színes egynyári virágokkal és balkonnövényekkel. Vegyen néhány csokor illatos virágot, tulipánt, jácintot, nárciszt az ünnepi asztaldekorációhoz. A megtermelt dísznövények jelentős része, érzékeny, romlandó áru, ha nem kerül időben piacra eladhatatlanná válik. A csökkenő kereslet miatti bevételkiesés az ágazat egészét rendkívül érzékenyen érinti, súlyosan veszélyezteti az egynyári-, balkonnövény-, vágott virág-a díszfaiskolai termesztőket, kertészeti árudákat, a kertépítők és a virágkereskedők vállalkozásait is, akik a kialakult helyzet miatt, teljes tőkéjüket is elveszthetik.

A kertészeti, díszkertészeti ágazat jelentős gazdasági tényező hazánkban is. Mennyi az ágazat éves bevétele és várhatóan mekkora bevételkiesést jelent ez ágazati szinten, amit most megél a gazdaság?

A csökkenő kereslet és a kereskedelmi egységek nyitvatartási korlátozása miatt az ágazatot érő veszteség mintegy 174 milliárd forint.  Ez a dísznövénytermesztéssel foglalkozó kertészetek tervezett bevételének 69 %-át, a kereskedelemi és zöldfelületi szolgáltatást végzők tervezett bevételének 70%-át jelenti.

– foglalja össze számokban Orlóci László.
A kertépítőket sem kíméli ez az időszak (Fotó: Pexels)

Az már egy jó irány, hogy a nyitvatartási lehetőséggel legalább egy kevés bevételre van lehetőség a kertészeti szezon elején, ha a kertészeteket, mezőgazdasági boltokat nézzük. De mit tudnánk tenni ahhoz, hogy elegendő vásárló is legyen és a #maradjotthon is teljesüljön?

Az elrendelt kijárási korlátozást tiszteletben tartjuk. Mindannyiunk érdeke, a járvány mihamarabbi megállítása. A helyzet felerősíti a kreativitást, vannak termesztők, akik már többféle praktikus megoldást találtak ki a termékeik szabadtéri értékesítésére. Működnek a közösségi oldalak és készülnek megszólító kampányok. Mindezek mellett szakmaközi szervezetünk felkereste a helyi piacok üzemeltetőit is, akik nyitott piackapukkal várják termelőinket, így egyre több piacon találkozhatnak majd a vásárlók a színpompás virágokkal, egészséges palántákkal.

A kertépítők egy része családi házaknál dolgozik a tavaszi időszaktól, viszont a járvány szempontjából ez is egy kérdés, mennyire lehet így dolgozni? Hogyan hat a kertépítőkre és a kerttervezőkre most a járvány?

A vállalkozók a visszamondott megrendelések gyarapodásával szembesülnek. A kisebb vállalkozásoknál 2-3 lemondás akár a tervezett bevétel harmadát, felét is jelentheti. A kertépítéshez szükséges alapanyagok beszerzése is egyre nehezebb, érinti ez az Olaszországból érkező, egyébként széleskörben alkalmazott és kedvelt anyagokat is. A bizonytalan gazdasági helyzet miatt a beszállítók és alvállalkozók részéről az előre fizetés kezd elvárássá válni.

Egy átlag ember, hogyan tudná a kertészetből élő családokat támogatni vagy hogyan lehetne megfékezni az ágazatot érintő válságot? Mert itt sok termelő család mindennapi megélhetéséről ugyanúgy szó van, mint a vásárlói oldalon megszűnő munkahelyekre. Tudunk-e közösen tenni valamit egymásért?

Vélhetően, nincs ember, akit ne érne nehezen a kialakult helyzet, csak remélni lehet, hogy az elkövetkező hetekben jut virágra is. Bizakodóak vagyunk, hiszen ismerjük a lakosság növényszeretetét, virágok utáni vágyakozását. A tavaszi növények után általában óriási a kereslet, ezért is vannak csordultig tele szebbnél szebb, értékes fajtákkal a növényházak. Javasoljuk, aki csak teheti, vásároljon a hazai kertészetekben termelt hazai növényeket.” – hívja fel a figyelmet a szervezet elnöke.

Mivel egy vágott virág és bármilyen kertészeti termék nem egyik napról a másikra terem a boltok polcain, itt még annyira igaz az, hogy pl. a balkonok teleültetéséhez a kertészetek már decemberben, januárban elvetik a szezonra szükséges magokat és nevelik a növényeket. Ez egy hosszabb folyamat és mire elmegy a járvány, addigra újra igény lesz a kertészeti termékekre, amit akár szinte most kell elkezdeni „indítani”. Hogyan érinti a járványhelyzet a nagykereskedőket és szaporítóanyag-előállítókat?

Az eladatlan árukészlettel komposztra kerülhet több ezer család megélhetését nyújtó vállalkozás is, hiszen, ha nem jutnak a növények értékesítéséből bevételhez, akkor nem marad erőforrásuk az őszi szezonra történő felkészüléshez sem. Ebben a mostani helyzetben minden „szereplő” érdeke az életben maradás és az ellehetetlenülésüket okozó veszteségek minimalizálása.

A kertben való munka igazi meditáció is, erről már mi is többször írtunk magazinunkban. Mit üzenjünk az Olvasóknak, hobbikertészeknek a jelen helyzetben?

A természet nem érzi a járványt. Virágba borulnak a gyümölcsfák, sorra a nyílnak a díszcserjék, a kertekben, köztereken előbújnak a hagymás növények. A madarak, ahogy ez idő tájt mindig, szorgalmasan építik költőhelyeiket. Vegyük ezeket a léleksimogató szépségeket észre!  Most a természet erejében bízhatunk. Ültessünk virágot, vessünk magokat, neveljünk palántát és a palántából terményt. Kinek-kinek bármilyen lehetősége van, apró kert, balkon vagy csak egy világos ablak éljen ezzel a nagyon sok örömöt okozó lehetőséggel. Ebbe a munkába vonja be a gyermekeket is, hisz a velük végzett közös kertészkedés, a digitális térben eltöltött idő után kézzel fogható, megtapasztalható akár életre szóló pozitív élményt is nyújt. – vallja Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke.

Ha még több tippre vágysz, kövesd YoutTube csatornánkat is!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

What Our Clients Say
66 vélemény
×