Dark Mode On / Off

Különleges évelők: a Jünnani tölcsérgyökér

incarvillea delavayi jünanni tölcsérgyökér

A szivarfafélék családjába tartozó évelő árnyéktűrő a jünnani tölcsérgyökér igazi különlegesség. Így lesz igazán szép!

Bár elég jellegzetes virága van, egészen a bimbó megjelenéséig könnyen összekeverhető más évelőkkel. A szivarfafélék (Bignoniaceae) elsősorban fásodó szárúak, cserjefélék vagy kúszónövények, melyek a trópusokon, szubtrópusokon élnek.

Jellemzően melegigényesek, de a jünnani tölcsérgyökér (Incarvillea delavayi) nem bírja a tűző napot. Legismertebb fajai itthon, melyek a teleket is bírják, a trombitafolyandár és a szivarfa. Ha megnézzük ezek virágát, már értjük is, honnan a rokonság a három növény között.

A jünnani tölcsérgyökér takarva a leghidegebb magyar teleket is képes elviselni, tehát bátran próbálkozhatunk vele a kertben is.

Jellemzően rózsaszín virágú, de előfordulnak halványabb és fehér változata is.

Húsos karógyökere a tavasz második felében hajt ki, fényes, nagyméretű, szárnyasan összetett levelekkel. Leveleit talán a páfrányokhoz lehetne hasonlítani, de itt nem találhatók spórazsákok a fonákon.

Egy virágszáron akár 10 virág is nyílhat.

Legismertebb szobanövény hasonmása a gloxínia (Sinningia spp.), de nem áll vele mégsem rokonságba. Így tévesen a jünnani tölcsérgyökér kerti gloxíniaként is ismert lett.

Nagyobb cserepekben és kaspókban is jól mutat!

Olyan helyre ültessük, ahol a déli, délutáni forró napsütés nem éri, de mégis melegben lesz egész szezonban. Így többnyire ha nem kaspóba ültetjük, akkor érdemes a déli oldalon félárnyéki helyre ültetni, például házfal mellé az évelőágyásba.

TIPP: Ha van szépen felfuttatott rózsád, akkor annak árnyékában kiválóan fogja érezni magát!

A tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajt szereti. Ha félünk, hogy kifagy, akkor érdemes télre felszedni, viszont akkor fejlődik igazán szépen, ha nem bolygatjuk. Ilyenkor egy téli takarás, mulcsozás sokat segíthet.

Ha az elhervadt virágokat mindig leszedjük, akkor a virágzási időt is meghosszabbíthatjuk!

A jünnani tölcsérgyökeret virágzást követően tőosztással szaporítjuk.

Ha magról vetjük, akkor kb. 4. évben érik el a virágzó kort, így legyünk mindig türelemmel! A magok csírázáshoz fény kell, így ne takarjuk be!

Ha még több tippre vágysz, kövesd YoutTube csatornánkat is!

OLVASS TOVÁBB!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×