Dark Mode On / Off

Így készül: önöntözős balkonláda

önöntözős balkonláda

Mindig kipusztulnak a balkonon a növényeid? Félsz elutazni, mert nincs kire bízd az erkélyládákat? Itt a megoldás, rendkívül egyszerű!

Ahogy egyre forróbbak a nyarak és nagyobb a légköri aszály, meg kell találni a megoldást a balkonnövények tartásához is.

Az önöntözős balkonláda és ampolnás edény ötlete is innen ered és egy már sikeres módszer az alapja, amit már oldalunkon olvashattál. A wicking bed, vagyis önöntözős magaságyás ez is, csak kicsibe.

Mi kell az önöntözős balkonláda kialakításhoz?

Akár az akasztós cserépbe, akár balkonládába készíted, kell hozzá egy nagy zacskó agyaggranulátum, egy jó minőségű földkeverék, egy törölközőnyi geotextil.

Az edény alján a lyukakat zárd le, ezt egy ragasztópisztollyal könnyen megteheted. Az agyaggranulátumot szórd bele kétujjnyi vastagon legalább, de lehet több is, attól függően, milyen mély az edény.

Az agyaggranulátum fogja adni a drénréteget. Erre kerül rá a geotextil, hogy a talajkeverék ne keveredjen össze a granulátummal.

A földkeverékhez egy jó víztartó, de még lélegezni is tudó talajkeveréket készítettünk: tőzeg vagy kókuszrost, virágföld vagy komposztos talaj és mi tettünk bele némi faforgácsot.

A faforgács és a kókuszrost is jól tartja a nedvességet, a komposztos talaj meg a szerkezetet biztosítja.

Ebbe a közegbe kerül bele majd a növényünk.

Nyugodtan tehetünk bele hosszú hatású műtrágyát vagy táprudat is.

Mi legyen a felesleges vízzel?

Nagy esőnél előfordulhat, hogy rengeteg víz összegyűlik a cserépen belül és így a gyökerek befulladhatnak. Hogy ez ne történjen meg, a drénréteg fölötti magasságban, már a talajszintnél egy kis kézi fúróval fúrjunk a cserép vagy láda oldalára egy kisebb lyukat, ahol a felesleges víz kifolyhat majd.

Miért praktikus?

Déli fekvésű balkonon tesztelve a legnagyobb kánikulában is elegendő 4-5 naponta öntözni ahhoz, hogy a talaj mindig nedves legyen. Így akár egy egyhetes nyaralásra is bátran elmehetsz, mert 7 napot biztonsággal kibír a balkonládád.

Ha még több tippre vágysz, kövesd YoutTube csatornánkat is!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×