Dark Mode On / Off

Kiskerti kalendárium – Augusztus

augusztus a kertben kiskerti kalendárium

Tennivalók a házikertben főleg augusztusban lesznek, hiszen a szüretek egybecsúsznak a befőzésekkel és a télre való felkészüléssel. Augusztus a kertben!

Az augusztus a kertben mindig egy mozgalmas időszak. Aki hobbikertész tudja, hogy most lehet lecsapni a legjobb őszi kínálatra, akár virághagymákról van szó, akár más dísznövényről. De hamarosan jelölhetjük ki a helyét az ősszel ültetendő facsemetéknek is, mert szeptembertől bizony itt a faültetési idő is.

Mi érik most a kertben?

Az augusztus a kertben egy jó hírrel indul: Érik a füge! Kiváló gyümölcs frissen fogyasztva, bornak, lekvárnak, dzsemnek egyaránt! Szedjük le hamar, mert amint mézédesre érik, már az éhes darazsak is meg fogják találni. Próbáljuk ki szőlővel vegyesen eltenni, de sajttálakhoz is kiváló friss csemege lesz.

A nyáron megért gyümölcsöket tegyük el télire, készítsünk sok lekvárt, aszaljunk gyümölcsöket: most érik be a nyár végi almafajták nagyja, melyek már télire is eltehetők, betárolhatók. Ugyanígy a szilva, a késői barackok egy része is megérik és szeptember elejére, ha az időjárás is úgy kívánja, akkor még a mandula is elkezd potyogni.

Mi a helyzet a veteményesben?

Itt az ideje a burgonya felszedésének is. Készüljünk elő raschell-zsákokkal vagy jól szellőző ládákkal, hogy akár tél végéig is betárolhassuk a burgonyát. Száraz pincébe tegyük és hűvös helyre majd, hogy ne induljon meg a gyökérképződés rajta, ne kezdjen el csírázni.

Ne feledkezzünk meg a parlagfűről, augusztusban van a legnagyobb parlagfű veszély! Ha eddig nem tettük, akkor most kezdjük el kihúzogatni már őket. A nyulak és a baromfik is elcsemegézik, tehát még hasznos is lehet, ha van haszonállatunk. De ha nincs, akkor mehet a komposztra!

Borítókép: Pexels

kertportal-banner-applikacio
Töltsd le még ma és tervezz a biokertben!
V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek