Dark Mode On / Off

Kertből a vázába

Hogyan őrizzük meg a kertben pompázó virágaink élettartamát a vázában? Virágkötészeti rovatunkban Wágner Ildikó vendégírása.

Akár egy szál virágot, akár egy egész csokrot szeretnénk kertünkből vázába tenni, célunk, hogy minél tovább élvezhessük látványát. Ezzel a pár egyszerű és bevált tippel sokáig élvezheted a vázában a friss virágok látványát!

A virágok begyűjtésére a kora reggel a legalkalmasabb. Vágáshoz használjunk éles kést  vagy metszőollót. Ferde, hosszú metszéssel szedjük le kiválasztott kedvenceinket.

Érdemes arra figyelni, hogy olyan elágazásoknál vágjuk a virágszárat, ahol újabb hajtással később még virágot hoz növényünk.

Tisztítsuk meg a szárakat a levelektől nagyjából egyharmad részig és rendezzük össze csokrunkat.

Minél változatosabb, annál jobb! Bátran használjunk füveket, zöldeket, bármit, ami kedvünkre való.

Éljünk határtalan fantáziánk és kreativitásunk erejével! Lehet szokatlan és izgalmas, az elrendezések száma végtelen, használjuk alkotóerőnket és élvezzük munkák eredményét!

Kompozíciónknál ügyeljünk a laza szerkezetre, így elkerülhetjük a túl szorosan egymáshoz érő szárak bepállását.

Örömmel válogattuk ki, rendeztük el csokrunkat, irány a váza!

A laza szerkezetű csokor természetes hatást kelt

(Fotó: Nagypál Anita)

Mi kerüljön a vázába?

Nagyjából egyharmad részig érdemes megtölteni a vázát langyos vízzel, néhány csipet cukor és egy-két csepp citromlé gazdag tápanyagul szolgál a már levágott, de lélegző virágainknak.

Ha hosszabb idő telt el a begyűjtés, rendezés és vázába kerülés előtt, akkor ismét egy friss, hosszanti vágással biztosítjuk a szárakon az edénynyalábok vízfelvételi képességét.

Alkotásunk vázába került.

Milyen teendőink vannak ezután?

A hosszú tartósság titka a rothadás lassítása.

Ügyelünk arra, hogy a szárak alsó levelei ne érjenek vízbe, ezek gyorsan bomlanak, így a víz zavarossá, bűzössé válik.

Mint minden virág, kerti virágaink is különböző tartósságúak, különböző mennyiségben vesznek fel vizet, ezért a következőre van szükség:

– Minden másnap tiszta és fertőtlenített vázába cseréljük csokrunkat.

– Ha ugyanazt a vázát használjuk, egyszerű házi fertőtlenítőszerrel mossuk el a vázát, töröljük szárazra, és friss langyos vízbe keverjük el a már említett házi tápanyagkeveréket.

– Csokrunkat nézzük át, ha van olyan virág, ami elhervadt, távolítsuk el, a többi virágszárat újítsuk meg friss hosszanti vágással.

A dália az egyik legszebb gumós kerti virág

(Fotó: Pexels/Blaque)

Milyen vágóvirágokat érdemes kertünkben termeszteni?

Színekben, formákban gazdag nyári időszakot érdemes már tavasszal eltervezni, a magról vethető virágok nagy előnye, hogy elvirágzás után magunk gyűjthetjük be a következő évi vetéshez szükséges mennyiséget, sőt bőven lesz mit elajándékozni is.

Teljesség igénye nélkül:

A rézvirág változatos színével és formáival, a borzaskata látványos formájával gazdagon díszíti kertünket. A szagos bükköny támasztékot igényel, így látványos színfoltja lehet kertünknek. Parasztkertek jellegzetes virága a színes cickafark nemcsak gyógynövény, de hosszantartó csodás vázavirág is.

Évelők közül érdemes a kínai szegfűt, őszi rózsát, krizantémot, rózsát is ültetni, bőven marad a kertben, és gazdagon díszíti a vázát is.

Gumósok közül a dáliák nagyon hálás kerti virágaink, kora nyártól késő őszig nagy virághozammal és hosszú virágzási idővel ajándékoznak meg bennünket.

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

MÁR A YOUTUBE-ON IS! IRATKOZZ FEL!

HASONLÓ CIKKEK A TÉMÁBAN:

Megtermelem magamnak

Lélegzetelállító virágköltemények agyagból

Veteményes az erdő mélyén

Virágkötészeti inspirációk – GALÉRIA

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény