Dark Mode On / Off

Meztelen csigák: így védekezz ellenük a kiskertben

meztelen csigák elleni védekezés

A meztelen csigák elleni védekezés minden esős időjárásnál kérdésként merül fel a kertészkedők körében. Most a megoldásokat hoztuk el ellenük!

Amint egy kevés eső esik, a legtöbb hobbikertet és veteményest ellepik a csigák. Többnyire a meztelen csigák azok, amelyek ellen csatakiáltással egyöntetűen a hobbikertészek vödröt ragadnak és szedik őket össze. Ugyanígy az éticsiga sem tesz kevesebb kárt, bár nagyobb becsben vannak mégis.

Mitől házatlan egy csiga?

meztelencsigák olyan puhatestű állatok, melyeknek nincs vagy alig látható külső vázuk (csigaházuk) van. A csigák közé tartoznak. Nedvességkedvelő állatok.

Néhány ismertebb fajuk:

Ha beütjük a Google-be a meztelen csiga szót, akkor a wikipédián gyakorlatilag ez található róluk.

A csigaház egy meszes külső váz, melyhez izmok tapadnak. Ez a ház segíti őket a párologtatásban, mert míg a csiga testének egy része nyálkás és nedves, addig a házon belüli része nem vagy csak alig. A ház így egyfajta kiszáradás elleni védelem is. A meztelen csigák ezért olyan gyakoriak az eső megjelenésével is, míg a köztes időkben nem találkozunk velük.

Csigataszító növények

Léteznek csigataszító növények, mint például a begónia, fekete ribiszke vagy a paradicsom. Bár ezzel is tudnánk vitatkozni, mert a begóniát rágta már le saját kertünkben is meztelen csiga, de a közhiedelem mégis ide sorolja eme növényt.

Vond el a nedvességet!

Sokan kísérleteztek már nedvességelvonó anyagokkal, mint a tea, kávézacc, égetett mészpor vagy épp a műtrágya. Nyilván, ideig-óráig ez is megoldás lehet, ha az útvonalakat beszórjuk vele, de aligha lesz hosszútávú megoldás meztelen csigák ellen.

Részeges csigák: sörkedvelők

A sörös csigacsapdát nem kell bemutatni, sokan ismerik, hogy a csigák bizony szeretik a sört. A fedeles sörcsapda igen egyszerű és praktikus megoldás.

Indiai futókacsa meztelen csigák ellen

Viszonylag nehéz beszerezni, mi is felkutattuk a tenyésztőket évekkel ezelőtt, kik azok, akik tenyésztenek indiai futókacsát.

Az indiai futókacsa igazi gyilkológép: a növényeket nem bántja, viszont a csigákat és neki szimpatikus rovarokat rendre megeszi. Többen még burgonyabogárnál is bevetették őket.

A sündisznó is barát

Egyes kutatások szerint a gyíkok és a sünök is előszeretettel falják fel a meztelen csigákat, így ha tudunk nekik megfelelő életteret biztosítani, akkor jó barátaink lesznek a kertben. A sünök és gyíkok szeretnek rejtőzködni, főleg a felkupacolt gallyakban, komposztdombok környékén gyakoriak.

Gusztus kérdése: csigalé

Elég extrém kísérlet és nem is tudjuk kinek jutott ez először eszébe és miért. Egy hétig vízben rothasztott csigatetemekkel teli kondérnyi lé az, amit aztán vissza kell öntözni a kert veszélyeztetett részeire és ettől állítólag a meztelen csigák és éticsigák is távol tartják magukat. És várhatóan mi is, mert ki vágyik egy csigalével belocsolt eperfarmra?

Szalmázás és egyéb mulcsozási tippek

Akinek a permakutlúra mond valamit vagy látott már szalmázott szamócafarmot, az most idézze fel és hamar rájön a trükkre. A száraz szalmás takarás igazi akadálypálya a csúszó ellenségnek, mert a szalmaszálak nehezen nyálkásíthatók nekik, így nem fognak a mi növényeinkig eljutni, ha netán megpróbálják. Szamócatermesztők évtizedek óta alkalmazzák ezt a módszert.

Vegyszeres megoldások

Meztelen csigák és házas csigák ellen is lehet gazdaboltokban vegyszeres megoldásokat kapni, így ha nem nyerte el tetszésünket sem a csigalé, sem a szalmázás és nem kaptunk sehol indiai futókacsát, vagy túlontúl szeretjük a sört és nem adnánk a csigáknak, akkor ez is egy alternatív megoldás lesz a kertben.

Ha még több tippre vágysz, kövesd YoutTube csatornánkat is!

Borítókép: Unplash

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×