Dark Mode On / Off

Hárs-gubacsatka májusi hársleveleken

hárs-gubacsatka

Olvasó kérdez rovatunk következő részében egy beazonosításra váró hárs-gubacsatka kártételt kaptunk képként.

A hárs-gubacsatka az év ennek szakaszában jelenik meg és városi fáktól egészen vidékig bárhol károsíthatja a friss hársleveleket.

A levél színén először világos szarvacskák jelennek meg, fonákon kisebb dudorok látszanak csak.

Tudományos nevén az Eriophyes tiliae igen gyakori hárskártevő. A fás növények kérgén és rügyein telelnek, tavaszi megjelenésük után több nemzedékük fejlődik ki őszig. Jellemzően a fertőzött fán élnek és szaporodnak, szomszédos fákra sem telepednek át.

Hárs fajokon kétféle levél gubacsatka faj is károsíthat.

hárs-gubacsatka tavasszal gyakran zöld vagy vörös színű, hegyes, szarvacskákhoz hasonló néhány mm-es képleteket okoz. Fiatal fákon különösen feltűnőek, nem is véletlen, hogy ekkor kapjuk a legtöbb olvasói levelet a témában. A belül üregesnek látszó képletek valójában nem üresek, hanem szabad szemmel nem látható, csak nagyítóval látható, megnyúlt, hengeres testű, világos színű gubacsatkák tömegei élnek azokban. A hegyes gubacsokat az Eriophyes tiliae atkafaj okozza.

Hogyan védekezzünk ellene?

Dísznövényeknél az abamektin hatóanyagú Vertimec Pro II. forgalmi engedéllyel rendelkező rovarölő szer engedélyezett gubacsatkák elleni kémiai védelemre.

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×