Dark Mode On / Off

Júliusi tennivalók a paradicsomnál

Levéltetű paradicsomon (szárnyas alak)

Szné V Melinda olvasónk képe

Paradicsomvész és poloskainvázió – ez a jósolható júliusi jövőkép. De mit tudunk tenni ellene? Paradicsom a fő témánk most.

A június végén már igencsak látszik mennyire nagy gondok jelentkezhetnek a kiskertben. Akik eddig nem voltak alaposak a növényvédelem terén, azoknak most a nadrágot fel kell bizony kötni.

Nem muslinca – levéltetű – még mindig!

Rengeteg kép érkezik be hozzánk, amiben muslicákra panaszkodnak, hogy ellepte a paradicsomot. A jóhír az, hogy nem muslica, mert az már rég rossz lenne. Viszont a fekete levéltetvek szárnyas alakjai képesek muslicaként ellepni a teljes növényt. Káliszappanos lemosás vagy felszívódó rovarölőszer lenne a megoldás, de most már végképp igaz az, hogy az érés folyamatossága miatt a várakozási időkre nagyon oda kell figyelni, sőt! Kisgyermekeseknél méginkább, így ha lehet, válasszátok a biológiai megoldásokat. Ha vegyszert kellene ajánljunk, akkor a Mospilan, Actara, Spilan jöhet szóba, de minden vegyszervásárlás előtt érdemes tájékozódni annak hátrányairól is.

Bio megoldások között egyesek a Mátrix Drops cseppekre esküsznek (2003, 2064 és a 2028)

Ha nem vagy híve a homeopátiás kezeléseknek a házikertben, akkor a PrevB háza táján érdemes keresgélned a megoldást. Ugyanígy a Wetcit is megoldja a problémát levéltetvek esetében és mind bio megoldás!

Paradicsomvész – a tömeges pusztulás oka

A másik nagy olvasói levéldömping sajnos a Paradicsomvészre irányul. Barnás elszíneződéssel indul a száron, levélen, néha termésen és máris egy nap, két nap alatt a teljes növényt képes kipusztítani. Bio megoldásként már csírájában tudsz védekezni fahéjfőzettel is, de ha már nagyobb a gond, akkor a Polyversum nyújthat segítséget.

Paradicsomvész San Marzano paradicsom fajtán 

A nem bio növényvédelemben hívőknek a gombaölőket érdemes kézbe venni, viszont felhívjuk újra a figyelmet, hogy érésben lévő paradicsomoknál a várakozási időket szigorúan be kell tartani. AMistarral eredményesen megállítható a gombafertőzés.

A beteg növényeket érdemes kihúzni, így is csökkenthető a további fertőzés.

Hernyókra kell odafigyelni!

A harmadik ősellenségünk jelenleg a hernyókártétel, ami azért bosszantó, mert a poloskák szívogatása mellett a hernyók tudnak igen látványos kárt okozni a paradicsom termésén. Ellenük biológiai megoldással célszerű védekezni: erre a Dipel használata a javasolt.

Teszteltünk más biológiai házi szert is már, de igazán hatékonnyal nagy fertőzés esetén nem találkoztunk, így nem is ajánljuk azok tesztelgetését.

Poloska – invázió van

Ha tetszik, ha nem, ha tagadjuk, ha nem, az idei évben is van és lesz is poloskainvázió. Biokertekben is elképesztő méreteket tud ölteni a poloskaállomány, így már sok esetben nem elegendő a jelzőnövények használata. Szezon kezdetén még a sarkantyúka jelzőnövényként segített a kártevők feltérképezésében, de mára már ha nem védekezünk ellene, akkor komoly gondokat okoz.

Helyes zöldmunka a titok nyitja

Amikor zöldmunkáról beszélünk, akkor sokan nem értik, hogy zöldségnél ez mit jelent. Paradicsomnál ez a kacsolást és lelevelezést jelenti elsősorban. A talajfelszíntől felfelé érdemes felszedni a leveleket, ezzel az érés is gyorsítható, ráadásul a felverődő gombabetegségeknek is elejét lehet venni.

Helyesen metszett és kötözött fürtös paradicsom fajta mélymulcsos ültetvényen

A kacsolással és ezzel egyidőben a kötözéssel is léhább lombozatot kell kialakítani. A kacsolást csak a folytonnövő vagy fél-determinált fajtáknál alkalmazzuk. Determináltakat nem kacsolunk, maximum növényvédelmi okokból levelezünk.

Sebfelületek kezelése

Érdemes a gombabetegségek bejutását akadályozni úgy, hogy a vágási sebfelületeket lekezeljük, leecseteljük.

Ne törd, vágd kis csonkra!

Egy időben kacsoláskor csak törtük a kacsokat, de azt vettük észre, hogy a fitoftórára érzékenyebb fajoknál ez okot adott a fertőzés terjedésére. Mióta kisebb szármaradványt hagyunk és vágjuk a kacsokat, azóta a paradicsomvész is nagyságrendekkel kisebb volt. Érdemes megfogadnod ezt a tanácsot, ha vegyszermentesen szeretnél gazdálkodni.

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×