Dark Mode On / Off

Kedvez az időjárás a szántóföldi munkáknak

tavaszi szántóföldi talajmunkák

A tavaszi időjárás kedvez a szántóföldi munkáknak, de a szárazság az ország több részén gondot jelent – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.


Az őszi vetések első fejtrágyázását már elvégezték a gazdák, jó ütemben halad a talajelőkészítés is a tavaszi vetések alá. Őszi búzát csaknem 930 ezer, őszi árpát 250 ezer, őszi káposztarepcét 290 ezer hektáron vetettek a gazdák. Tritikálé 85 ezer hektáron, rozs 28 ezer hektáron került a földekbe. Az őszi szántóföldi kultúrák átlagos állapotban teleltek át, az állományok részletes állapotminősítését áprilisban elején végzi majd el a NAK.

Ugyanakkor Győr-Moson-Sopron megyében, Komárom-Esztergom megyében, valamint Veszprém, Fejér, és Pest megyék északi részén, továbbá Jász-Nagykun-Szolnok megye nyugati részén a talaj felső rétegének nedvességszintje kritikusan alacsony, miután az elmúlt 90 nap csapadékösszege 10-30 milliméterrel elmarad a szokásostól.


Mindeközben Zala megyében a tavaszi árpa, valamint a búza felét már elvetették. A tervek szerint a megyében 1700 hektáron tavaszi árpát, ezer hektáron tavaszi búzát, 6000 hektáron szóját vetnek.

Kétezer hektáron lucernát, kölest, pohánkát, olajtököt, kisebb területen pedig cukorrépát, burgonyát, zabot, borsót termelnek majd. Tavasz végén 7800 hektáron napraforgó, 25 700 hektáron pedig kukoricamag kerül a földbe.

Borítófotó: Unplashed

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×