Dark Mode On / Off

Kutya: A szarvasgombász kutya – 3. rész

Ahogy a szarvasgomba is egy gasztrokülönlegességnek számít, így a szarvasgombász kutyákat is nagy becsben tartják. Talán ezeknek a munkakutyáknak van a legjátékosabb munkakörül, hiszen azt csinálhatják, amit igazán szeretnek: szagminták után kutathatnak.

Farkas Szilvia, a Szarvasgombász Kutya kutyaiskola trénere és tulajdonosa, aki maga is kedvenc foglalkozását űzi: szarvasgombászik és kincseivel gyakran találkozhatsz a Dunakeszi Piacon is. Mostani írásunkban Szilviát faggattuk ki, hogyan lehetne nekünk is szarvasgombászásban zseni kutyánk.

Együtt
Fotó: Lajti Balázs

Mennyire fontos a munkád során, hogy adott fajtájú kutyával dolgozhass szarvasgombász kutyaként, vagy bármelyik kutya kitanítható szarvasgombászásra?

Gyakran kapom ezt a kérdést – válaszolja kérdésemre Szilvia – egyáltalán nem fontos! Nem hiszem, hogy van olyan kutya fajta, amelyik nem tudna szag alapján bármit megkeresni. Tény, hogy az apportos vadász ebeket használja a legtöbb gombász. Magyar vizsla, labrador, spániel, tacskó, ezek keverékei. Itt van már hazánkban is a kifejezetten szarvasgombászatra tenyésztett Lagotto Romagnolo fajta, akik valóban nagy tehetséget mutatnak a gombakeresésben

Sokan gyerekként vagy gyerek helyett, családtagként tartanak kutyát, így a kutya és a munkakutya kérdés egy elég parázs téma. Viszont a mi vizsláinkból kiindulva nekik a vadászat a vérükben van és ők tudom, látom, hogy az apportírozást, az erdőben futást és hajtást élvezik, pedig nem munkakutyaként tartjuk őket. A kutyák a szarvasgombászást munkaként vagy játékként fogják fel valójában?

A kutya nem ember gyerek, még akkor sem, ha ezt szeretnénk! Nálam is családtag a kutya, ez nem is kérdés! Az ember nem dolgoztatja és/vagy kihasználja a kutyáját, hanem együttműködik vele. Legjobb képességeinket összeadva érjük el az eredményeket. Látni kell, ahogy haladunk a tréningekkel előre, kinyílik a kutya minden érzékszerve és érdeklődését a gombakeresésre koncentrálja. Egyik tanítványom 9 éves, addig nem képzett kutyájával jött el hozzám. Pár alkalom után a kutya már tudta, hogy aznap tréning nap van és láthatóan sokkal lelkesebb volt. A gazdi meg is jegyezte: “De kár, hogy nem félévesen kezdtük el!” Számomra ez mindent megmagyaráz. A szarvasgombászat szimbiózis a kutyával. Ennél szebbet el sem tudok képzelni! Munka vagy inkább játék? Egyik sem! Életforma! Ezt tekintem a képzésem legnagyobb előnyének és eredményének. A gazdik és a kutyáik is élvezik, amit csinálnak! – meséli Szilvia.

Földközelben
(Fotó: Lajti Balázs)

Hány hónapos kortól képezhetőek ki a kutyák és vannak-e fontos alaptulajdonságok, ami szükséges a kiképzésükhöz?

Az engedelmes képzéssel együtt, 4-5 hónapos kortól már el lehet kezdeni. Igen, van pár tulajdonság, amivel jó, ha rendelkezik a kutyánk. Szeressen velünk lenni, a közelünkben. Figyeljen ránk, tartson szemkontaktust, nagyon jó, ha apportos, de nem feltétel. Idegrendszere legyen stabil. Sokat utazik egy szarvasgombász kutya. Ismeretlen helyen sem szabad megijednie. Az erdőben sok váratlan helyzet állhat elő, mindig figyelnie kell gazdája utasításait. Jó, ha szeret megfelelni a gazdinak, lesi minden kívánságát.

Akkor most rögtön felmerül a következő kérdésem, ami talán másoknak is eszébe juthat. Lehet-e egy alapjáraton fegyelmezetlen és “kezelhetetlen” kutyát pl. a szarvasgombászás által jól nevelt és “elfoglalt” kutyává nevelni, akiben megfordul a rosszalkodás aránya az őt szórakoztató feladatok elvégzése felé?

Alapjáraton fegyelmezetlen kutyával nem lehet elkezdeni a szarvasgombász képzést. Első és legfontosabb, hogy a kutya kapjon alapfokú engedelmes képzést. Ezután, vagy akár párhuzamosan lehet építkezni tovább. Igen, pontosan! Amikor megérzi, megérti a kutya, hogy fontos feladata van, nélküle nem boldogulunk, akkor megtesz mindent azért, hogy nekünk segítsen! Ehhez összpontosítania kell, amihez szükséges egy nyugodt, stabil érzelmi állapot. Már meg is van a kiegyensúlyozott, boldog kutya! Hiszen akkor érzi jól magát, ha a gazdit boldognak látja!

Gombaátadás
(Fotó: Lajti Balázs)

Lehet, hogy ez egy buta kérdésnek tűnik, de ez a fejemben motoszkált, mert például a vizslákat vittük kutyasuliba, ahol a csibészeltetés egyáltalán nem kötötte le őket és konkrétan unták és ezért hagytuk abba és tanítottuk őket itthon. Fontos-e a fajta jellege a kiképzésük során?

Szerintem fontos, hogy a kutya kiképézesét a fajta jellegének megfelelően végezzük. Apportos, lágyszájú vadászkutyát nem csibészelünk! Kicsit olyan, mint katicabogarat úszni tanítani….Mivel a kutya számára a szaglása a legfontosabb és egyben legjobb érzékszerve, szinte bármilyen fajtát meg lehet tanítani szarvasgombászni. El sem tudjuk képzelni, de egy másik “szagdimenzióban” (ha van ilyen kifejezés…:-) élnek!

Szilvi a kutyusokkal
(Fotó: Vizslafotózás.hu)

Most már van ilyen fogalom: a kutyák egy másik szagdimenzióban élnek! Tehát ha saját szarvasgombász kutyára vágysz, akkor elsősorban az engedelmességhez szükséges alapok lesznek szükségesek, de utána nyitva áll előttetek az út, hogy vadászni indulhassatok kutyusotokkal. Farkas Szilvia vár Titeket is szeretettel tréningjein!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×