Dark Mode On / Off

Illóolajok a növényvédelemben – 3. rész: A szél

Illóolajokkal a növényvédelemben - Kertportál.hu

A gyakorló kertészek tudják, hogy szélben nem lehet és nem is szabad permetezni. Nagy az elszóródás, ami vegyszereknél akár egészségkárosító is lehet amellett, hogy hatástalan lesz. Az illóolajok a növényvédelemben viszont ilyenkor is egy megoldást nyújthat!

Nézzük is sorra, miért nem szabad szélben permetezni!

A legtöbb növényvédelmi ajánlás úgy kezdődik: szélcsendes időben kell permetezni. De vajon miért? Mert egyrészt nagy a szóródása a vegyszernek, elviszi konkrétan a szél. Emellett a nagy része a permetező személyre, másik része a szomszéd telekre és felesleges helyekre megy, szinte csak a növényre nem. Ezért ültetvény szinten, ahol nagy géppel permeteznek, ez most is teljes mértékben igaz. Az illóolajos permetezésnek gyakorlatilag csak akkor van emberre gyakorolt veszélyes hatása, ha az illető allergiás arra az adott illóolajra. Különben maximum illatosak leszünk és jobban szeretnek majd a méhecskék minket. Jó ez itt a vicc része volt csak, de a lényeget értitek.

A másik érv tényleg a vegyszerek komoly egészségkárosító hatására vonatkoznak, nem véletlen a sok mém is. Ha overálban és talpig védőfelszerelésben kell permetezni, akkor vajon ehető-e az adott növény termése? A kérdés jogos. Éppen ezért szoktunk mi is a saját gazdaságunkban illóolajokkal permetezni elsősorban. 100%-os, természetes és magas minőségű, tisztasági tanúsítvánnyal rendelkező illóolajokkal.

A harmadik érv a ne permetezz szélben témánál, hogy a gazdasági kár is jelentős. Főleg ültetvényi jelleggel, mert a legtöbb permetszer nem a célterületre megy, így szinte akár hatástalan is lesz.

Illóolajok a növényvédelemben kicsit másképp

Most főleg a házikertészek figyeljenek, mert van egy köztes megoldás. Házikerti, hobbikertész méretben a kicsi szórásteljesítményű kézi fújókák hatékonyan használhatók, csak figyelj a szélirányra.

Mivel ezekkel a kis kézi fújókákkal közvetlenül a levéltetves/gombás részhez oda tudsz férni. Így ha hetek óta szeles az idő, de megvédenéd a kis bodzádat, rózsát vagy más dísznövényed, akkor helyileg szuper megoldás az illóolajok használata.

Kizárólag tiszta illóolajokkal érdemes dolgozni a kertben is!
Kizárólag 100% tisztaságú illóolajokkal dolgozz a kertben is!

Ha még nem olvastad el vagy töltötted le ebook-unkat, akkor itt az idő, hogy kiműveld magad a témában. Rengeteg hétköznapi illóolaj is megoldás a legalapvetőbb kerti kártevők és károsítók ellen.

A legegyszerűbb kombináció, ami mindig aduász, ha egy kis kézi permetezőt veszel, gyógyszertárban tiszta alkoholt vagy glicerint (az alkohol jobb általában) és az illóolaj. Egy fél literbe a legtöbb olajból elegendő 3-5 csepp. De erős levéltetűprobléma esetén van, hogy én is a 10-15 cseppet használom. Az ebookban rengeteg hasznos receptet is találsz és folyamatosan frissítjük a boltban is az illóolaj kínálatunkat. Most a szuper teszteknek köszönhetően a BioPark Cosmetics illóolajai közül is válogathatsz már. Áruk is jóval kedvezőbb az eddig általunk használt olajaktól.

A szél

Egyszóval, ha egy jó ideje nem tudsz semmivel sem permetezni a kertben, mert mindig erős szél van, akkor az illóolajok a növényvédelemben jól használhatók. Tartsd be a szélirányt, hogy azért ne telibe az arcodba kapd az egészet! Ha elég jól bebújsz a lombok közé a permeteződdel, akkor az elszóródás is minimális. Egy fél literes kis fújókába férő folyadék elegendő 10 nagyobb rózsatő és 3 közepes méretű bodzatő bepermetezésére. Ilyenkor csak közvetlenül a levéltetűtenger helyét célzod meg!

Erős szélben kellett permeteznünk, mert bizonyos növényeket már teljesen ellepett a levéltetű
[ays_poll id=”10″]
V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×