Dark Mode On / Off

Így tároljuk a téli ruhákat nyáron!

A jó idő érkezésével a meleg, kötött pulóverek, a vastag télikabátok és csizmák helyét átveszik a könnyed, lenge nyári ruhák, a pólók és szandálok. A már nem kellő ruhadarabokat el kell tárolni.

Ha szerencsénk van, akkor a téli és nyári ruhatár elfér a gardróbban egymás mellett. Ha ez így nem igaz, akkor bizony el kell tárolni megfelelő módon a téli ruhadarabokat, hogy a következő szezonig kibírják.

De hogyan pakolhatjuk el a ruhákat, cipőket a legoptimálisabban úgy, hogy ne foglaljanak túl sok helyet, és rendben legyenek, míg ismét szükség nem lesz rájuk?

Pár praktikával, ötlettel, helyes tároló hellyel, módszerrel ezeknek a ruhadaraboknak az élettartamát meghosszabbíthatjuk és a megfelelő állapotukat megőrizhetjük a következő szezonig.

Fotó: Pixabay

Nem kell mindent eltárolni!

Egy jó gardrób mindent elnyel, de szelektáljuk ki azt, ami szakadt, foltos, megnyúlt, nem hordjuk egyáltalán, kicsi vagy túl nagy. Selejtezni jó dolog! Amit nem hordtunk már vagy három éve, arra bizonyára a továbbiakban sem lesz szükségünk. Mehet adományba. Mely ruha nincs jó állapotban, kimoshatatlan folt van rajta, elszíneződött, megnyúlt, javíthatatlanul szakadt, dobjuk ki, vagy használjuk fel portörlő rongynak. És vannak azok a cipők, ruhadarabok, melyekre azért szükségünk lehet a jó idő beköszöntével is, mint az esőkabát, egy-egy vékonyabb dzseki, egy pulóver, bakancs. Ezeket ne tegyük el véglegesen.

Tárolási módok!

Különböző dobozok, kosarak, fiókok, ruhazsákok segítségünkre lehetnek az eltárolásban. Használjunk ki minden rendelkezésünkre álló helyet. Ha túl sok a ruha, mehetnek tároló dobozokba, az ágyneműtartóba, ágy alá, szekrény tetejére is. Vákuumos ruhatároló zsákkal is sok ruhát eltehetünk. Nagyszerű kis találmány. Viszont, ha a pincébe, padlásra tudjuk csak eltenni a téli ruhákat, mindenképpen jól zárható dobozokba tegyük őket.

Fotó: Pixabay

Ezekkel az apró trükkökkel meghosszabbíthatjuk a téli ruhák élettartamát!

Minden ruhát száraz, hideg, közvetlen napfénytől védett helyen tároljunk, zártan. Így a ruhákat megóvjuk a kártevőktől, az egerektől, molyoktól, de még a szagoktól is! A szekrény tetejére vagy az ágy alá is helyezhetjük a tároló dobozokat.

A zsebeket ürítsük ki minden esetben. Ne maradjon bennük zsebkendő, csoki papír vagy pénz.

Mielőtt eltesszük a ruhákat, mossuk ki alaposan őket. A textilekbe beivódik a parfüm és dezodor illata, és az izzadságfolt is. Ezektől sokkal nagyobb az esélye a kifakulásnak, dohosságnak. Minden anyagnak jót tesz, ha ki van mosva, a mosószer, öblítő is ad egy védőréteget a textilszálaknak és még az illata is hosszú ideig friss marad. Viszont szárítsuk meg a ruhákat mindig alaposan, különben bepenészednek, bedohosodnak. Ilyenkor érdemes a szakadásokat megvarrni, rend betenni a gombokat is.

Kivasalhatatlan, megmaradó gyűrődések, fizikai sérülések, elszíneződések a kényes ruhák ellenségei. Ilyenkor érdemes a hajtogatott ruhák közé tenni egy vékony selyempapírt, mellyel megóvhatjuk a kényes anyagból készült darabokat a gyűrődéstől, a rávarrt díszek miatti szakadástól, elszíneződéstől.

A ruhákat, pulóvereket összehajtogatva tegyük el tárolókba, ne vállfákra tegyük, mert kinyúlhatnak.

Fotó: Pixabay

 A cipőkre is vonatkozik!

A cipőkkel is hasonlóan bánjunk. Tisztítsuk meg kívülről, belülről, hagyjuk megszáradni, majd tömjük ki, impregnáljuk esetleg. De az is jót tesz nekik, ha a belsejükbe egy kis szódabikarbónát teszünk, vagy kifejezetten erre készített zsákocskát, mely semlegesíti az egész télen át tartó hordástól kialakult szagokat.

Tárolni így is lehet!

Rengeteg helyet takaríthatunk meg betároláskor felakasztható és zsákos vákuumos ruhatárolókkal. Viszont nem minden ruhadarabot tehetünk bele, arra figyelni kell! Ami gyűrődésre hajlamos, nem vasalható, az anyaga kényes, azt ne tegyük bele. A levegő elszívása tartósan károsíthatja a szálakat egyes ruhadaraboknál. De az egyik legjobb tárolási mód, hiszen helyet takarít meg és megvédi a ruhákat az atkáktól, lepkéktől, portól és a nedvességtől is.

A dobozokba, tárolókba, zsákokba helyezett ruhákat megóvhatjuk a nedvességtől, ha sóval teli kis papírzacskókat teszünk a ruháink közé, melyek magukba szívják a párát és a nedvességet és az állott, dohos szagot is megelőzhetjük vele. A cipős dobozba helyezett kis szagelszívó, páramentesítő zsákocska is tökéletes erre.

Ahogy a ruhásszekrénybe, úgy a tároló dobozokba is érdemes egy zacskó levendulát, fahéjat, szegfűszeget vagy rozmaringot tenni. Elriasztja a molyokat, a dohszagot megelőzi és a ruhák is illatosak maradnak.

Ha további tippeket keresel, nézd meg ezt a cikket, melyben arról van szó, hogyan lehet a konyhában jól tárolni a konyhafelszerelést.

A fotók a Pixabay oldalról vannak.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×