Dark Mode On / Off

Nem gyógyítható, de megelőzhető betegség a veszettség

Az utóbbi néhány hétben több állatban (pl. róka, kutya, macska, szarvasmarha) is igazolták Magyarországon a veszettség fertőzöttséget. 2024. január 26.-án Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, az ukrán határ szomszédságában egy kóbor macskánál igazolódott a veszettség, ami a fertőződését követően emberre is támadt.

Jelentős járványveszély…?? 

A veszettség az egyik legrégebb óta ismert, világszerte előforduló betegség, amely megelőzhető, de a klinikai tünetek megjelenését követően még ma sem gyógyítható.  A tudatos és szakszerű vakcinázási programoknak köszönhetően az utóbbi évtizedekben azonban jelentősen sikerült előfordulását visszaszorítani Európában. A 3. országokkal határos EU tagállamokban elvétve azért előfordulnak behurcolt esetek.

Néhány évvel ezelőtt Kárpátalján is megkezdődött a rókák vakcinázási programja, amit azonban a háború miatt nem tudtak megfelelően folytatni. Itt érdemes megjegyezni, hogy a vadállatok nem ismerik az országhatárokat. S minden jel arra mutat, hogy a vadállomány természetes mozgása vezetett a tavalyi év végén és az idén januárban igazolt magyarországi esetekhez. Elmondható tehát, hogy az ukrán határ környékén a megszokottnál jelentősebb a járványveszély. 

Annak érdekében, hogy ezt a helyzetet orvosolják, számos járványügyi intézkedést (ebzárlat, gócvakcinázás, fokozott felügyelet) rendeltek el Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. Ezeket mindaddig fenntartják, amíg a járványügyi helyzet indokolttá teszi.

Az elsősorban nyállal terjedő veszettség vírus heveny agy- és gerincvelő gyulladást okoz.

A veszettség egy vírus okozta betegség, amely az emlősállatokon (házi és vadon élő emlősállatok egyaránt érintettek) kívül az emberre is veszélyt jelent. A vírus elsősorban a fertőzött állatok nyálával harapás, marás útján terjed. A többi testváladék szerepe a betegség terjesztésében elenyésző.  Az ember fertőződése azonban a fertőzött állat nyálának sebbe, sérült bőrfelszínre való jutása, illetve a rókák nyúzása során is bekövetkezhet.  

A veszettség vírusa a harapás/szervezetbe kerülés helyéről az idegek mentén jut el a központi idegrendszerbe, ahol elszaporodik, majd ismét az idegek mentén kerül többek között a nyálmirigybe. A klinikai tünetek hátterében a vírus okozta heveny agy- és gerincvelő gyulladás áll. 

Víziszony, agresszív viselkedés, fokozott nyálzás, rekedt bőgés

A veszettségnek két megjelenési formája létezik. Az ún. csendes veszettség esetén a fertőzött állat levert, bágyadt, kedvetlen és étvágytalan. Nyelési nehézségei vannak, emiatt nyálzik. A betegség előrehaladtával pedig zavarttá válik, valamint bénulásos tünetek jelennek meg nála. Ezzel szemben az ún. dühöngő veszettség esetén izgatottság, agresszív viselkedés lesznek a jellemző tünetek. Mind a két formára jellemző azonban a víziszony. Veszettséggel fertőzött szarvasmarhák jellegzetessége pedig a rekedt bőgés. 

A klinikai tünetek megjelenését követően a veszettség a mai napig nem gyógyítható.

Azonban az állatok megfelelő immunizálásával megelőzhető. Magyarországon a kutyák mikrochippel való egyedi megjelölését, illetve évenként a veszettség elleni oltását törvény írja elő. A kijáró macskák, valamint a legeltetett emlősállatok (szarvasmarha, lovak, kiskérődzők, szamarak) veszettség elleni vakcinázása ajánlott. A rókákat pedig csalétekbe helyezett, szájon át adható vakcinákkal immunizálják rendszeresen.

Emberek esetében a fertőződést követően az időben végrehajtott oltási sorozattal a tragédia elkerülhető. Ezért nagyon fontos, hogy ha valakit kutya vagy macska harap meg, vagy vadállat okoz neki sérülést, azonnal forduljon a házi orvosához. A megharapott, megkarmolt ember veszettség elleni védőoltásáról az ellátó orvos és a népegészségügyi hatóság az országos tisztifőorvos által kiadott szakmai irányelvek szerinti kockázatértékelés alapján dönt. 

További hasznos írásokért, tudásanyagorkért látogass el ide: https://drtornyi.hu/blog/

Fotók: Pexels.com

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Dr. Tornyi Katalin

Dr. Tornyi Katalin

Dr. Tornyi Katalin a lovak és pónik fogtündére, holisztikus és integratív szemléletű ló-egészségügyi szakállatorvos vagyok.

Mind a hétköznapjaimban, mind a hivatásomban fontos szerepet tölt be már hosszú évek óta a Hagyományos Kínai Orvoslás és a mögötte álló filozófiai rendszer is. Én vagyok az az állatorvos, aki “sündisznóvá” varázsolja a kisállatokat és lovakat a gyorsabb, illetve teljesebb gyógyulás, valamint a hosszútávú minőségi élet biztosítása érdekében. Tehát állatorvosi akupunktőr, 5 elemes takarmányozás terapeuta, valamint hagyományos Kínai gyógynövény-terapeuta is vagyok. Mivel mindig is érdekelt az anatómia és a biomechanika is, így kutya, illetve ló osteo- és fizioterapeuta képesítést is szereztem.

Egyébként pedig egy folyamatosan pörgő, örökmozgó, tudásra szomjazó, céltudatos, egészségesen kíváncsi vállalkozó nő vagyok.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×