Dark Mode On / Off

Nem gyógyítható, de megelőzhető betegség a veszettség

Az utóbbi néhány hétben több állatban (pl. róka, kutya, macska, szarvasmarha) is igazolták Magyarországon a veszettség fertőzöttséget. 2024. január 26.-án Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, az ukrán határ szomszédságában egy kóbor macskánál igazolódott a veszettség, ami a fertőződését követően emberre is támadt.

Jelentős járványveszély…?? 

A veszettség az egyik legrégebb óta ismert, világszerte előforduló betegség, amely megelőzhető, de a klinikai tünetek megjelenését követően még ma sem gyógyítható.  A tudatos és szakszerű vakcinázási programoknak köszönhetően az utóbbi évtizedekben azonban jelentősen sikerült előfordulását visszaszorítani Európában. A 3. országokkal határos EU tagállamokban elvétve azért előfordulnak behurcolt esetek.

Néhány évvel ezelőtt Kárpátalján is megkezdődött a rókák vakcinázási programja, amit azonban a háború miatt nem tudtak megfelelően folytatni. Itt érdemes megjegyezni, hogy a vadállatok nem ismerik az országhatárokat. S minden jel arra mutat, hogy a vadállomány természetes mozgása vezetett a tavalyi év végén és az idén januárban igazolt magyarországi esetekhez. Elmondható tehát, hogy az ukrán határ környékén a megszokottnál jelentősebb a járványveszély. 

Annak érdekében, hogy ezt a helyzetet orvosolják, számos járványügyi intézkedést (ebzárlat, gócvakcinázás, fokozott felügyelet) rendeltek el Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. Ezeket mindaddig fenntartják, amíg a járványügyi helyzet indokolttá teszi.

Az elsősorban nyállal terjedő veszettség vírus heveny agy- és gerincvelő gyulladást okoz.

A veszettség egy vírus okozta betegség, amely az emlősállatokon (házi és vadon élő emlősállatok egyaránt érintettek) kívül az emberre is veszélyt jelent. A vírus elsősorban a fertőzött állatok nyálával harapás, marás útján terjed. A többi testváladék szerepe a betegség terjesztésében elenyésző.  Az ember fertőződése azonban a fertőzött állat nyálának sebbe, sérült bőrfelszínre való jutása, illetve a rókák nyúzása során is bekövetkezhet.  

A veszettség vírusa a harapás/szervezetbe kerülés helyéről az idegek mentén jut el a központi idegrendszerbe, ahol elszaporodik, majd ismét az idegek mentén kerül többek között a nyálmirigybe. A klinikai tünetek hátterében a vírus okozta heveny agy- és gerincvelő gyulladás áll. 

Víziszony, agresszív viselkedés, fokozott nyálzás, rekedt bőgés

A veszettségnek két megjelenési formája létezik. Az ún. csendes veszettség esetén a fertőzött állat levert, bágyadt, kedvetlen és étvágytalan. Nyelési nehézségei vannak, emiatt nyálzik. A betegség előrehaladtával pedig zavarttá válik, valamint bénulásos tünetek jelennek meg nála. Ezzel szemben az ún. dühöngő veszettség esetén izgatottság, agresszív viselkedés lesznek a jellemző tünetek. Mind a két formára jellemző azonban a víziszony. Veszettséggel fertőzött szarvasmarhák jellegzetessége pedig a rekedt bőgés. 

A klinikai tünetek megjelenését követően a veszettség a mai napig nem gyógyítható.

Azonban az állatok megfelelő immunizálásával megelőzhető. Magyarországon a kutyák mikrochippel való egyedi megjelölését, illetve évenként a veszettség elleni oltását törvény írja elő. A kijáró macskák, valamint a legeltetett emlősállatok (szarvasmarha, lovak, kiskérődzők, szamarak) veszettség elleni vakcinázása ajánlott. A rókákat pedig csalétekbe helyezett, szájon át adható vakcinákkal immunizálják rendszeresen.

Emberek esetében a fertőződést követően az időben végrehajtott oltási sorozattal a tragédia elkerülhető. Ezért nagyon fontos, hogy ha valakit kutya vagy macska harap meg, vagy vadállat okoz neki sérülést, azonnal forduljon a házi orvosához. A megharapott, megkarmolt ember veszettség elleni védőoltásáról az ellátó orvos és a népegészségügyi hatóság az országos tisztifőorvos által kiadott szakmai irányelvek szerinti kockázatértékelés alapján dönt. 

További hasznos írásokért, tudásanyagorkért látogass el ide: https://drtornyi.hu/blog/

Fotók: Pexels.com

Dr. Tornyi Katalin

Dr. Tornyi Katalin

Dr. Tornyi Katalin a lovak és pónik fogtündére, holisztikus és integratív szemléletű ló-egészségügyi szakállatorvos vagyok.

Mind a hétköznapjaimban, mind a hivatásomban fontos szerepet tölt be már hosszú évek óta a Hagyományos Kínai Orvoslás és a mögötte álló filozófiai rendszer is. Én vagyok az az állatorvos, aki “sündisznóvá” varázsolja a kisállatokat és lovakat a gyorsabb, illetve teljesebb gyógyulás, valamint a hosszútávú minőségi élet biztosítása érdekében. Tehát állatorvosi akupunktőr, 5 elemes takarmányozás terapeuta, valamint hagyományos Kínai gyógynövény-terapeuta is vagyok. Mivel mindig is érdekelt az anatómia és a biomechanika is, így kutya, illetve ló osteo- és fizioterapeuta képesítést is szereztem.

Egyébként pedig egy folyamatosan pörgő, örökmozgó, tudásra szomjazó, céltudatos, egészségesen kíváncsi vállalkozó nő vagyok.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.