Dark Mode On / Off

Így gondoskodj háziállatod egészségéről ősszel

Habár idén a szeptember bőséges napközbeni hőséggel áldott meg minket, a hajnalok és az esti órák hűs szellői már érzékeltetik az ősz jelenlétét.

Ha a Hagyományos Kínai Orvoslás szemszögéből tekintünk erre az évszakra, akkor a Fém elem és a rá jellemző sajátosságok kell, hogy bevillanjanak a szemünk előtt. Ez az időszak a növekvő Yin ideje, amikor a nyári zsongásból kezdünk kicsit visszalépni, kezdünk kicsit megnyugodni. Ez az időszak a rendrakás, az elengedés és a télre való felkészülés időszaka.

Ha lassan is, de kezd a hőmérséklet is csökkeni, ami nem csak a házi kedvenceinknek kedvez, hanem az ő különféle parazitáiknak (kullancsok, bolhák, szúnyogok, legyek) is. Nálunk egész nyáron nem volt például annyi szúnyog, mint most szeptember elején.

Tehát aki elgondolkodott azon, hogy az ősz beköszöntével búcsút int egy időre a külső paraziták ellen védelmet adó készítményeknek, azonnal vesse el ezt a gondolatát!
Ahogy már fentebb is írtam, az őszies idő a házi kedvenceink számára is sokkal kellemesebb, mint a nyári forróság és kánikula volt. Egyre élénkebbek négylábú társaink. Eljött tehát az őszi színekkel és illatokkal tarkított hatalmas séták, kirándulások, tereplovaglások és játékok ideje!

De azért jó, ha néhány dologra odafigyelünk!

Többek között elkezdődött a vadgesztenye, a mogyoró és a dió szezonja. Ezeket a terméseket sok házi kedvenc tekinti játéknak. De ne feledjük, a játék öröme mellett valós veszélyt is jelentenek négylábú társaink részére. A gesztenye a benne lévő szaponin miatt, a fekete dió pedig az őt megtámadó penész által termelt toxin miatt mérgező. De ha a mérgező anyagoktól eltekintünk, egy-egy ilyen termés gyomor-bélrendszerbe kerülése az állat méretétől függően akár életveszélyes helyzetet okozó és intenzív kezelést, sebészi beavatkozást igénylő bélelzáródáshoz is vezethet.

Aztán most van a legtöbb borvidéken a szüret ideje is. S bármennyire egészséges is a szőlő a benne található antioxidánsoknak, vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően, ne feledkezzünk meg arról, hogy a cukortartalma is igen magas.

Lovak esetében pedig, ahogy a többi magas cukortartalmú takarmány (alma, friss fű, sárgarépa), savós patairhagyulladás kialakulásához vezethet. Különös figyelmet érdemelnek ilyen szempontból az elhízott és/vagy anyagcserezavarokkal (Cushing-szindróma, lovak metabolikus szindrómája) sújtott egyedek.

Bizonyos kutyákban pedig mind frissen, mind aszalva (mazsola) súlyos vesekárosodáshoz és ebből adódó elhulláshoz vezet a szőlő fogyasztása. (Jelenleg a pontos oka ennek a folyamatnak nem ismert.)

Mindezek mellett a bagócsok sem tétlenkednek. Az ország több területén rakták már le a lovak sörény- és/vagy a test rövidebb szőrei közé sárgás-fehér színű, ovális alakú petéiket. Az ellenük való gyógyszeres féregtelenítésnek azonban még nem jött el az ideje. A peték szőrről való eltávolítása pedig legalább olyan kihívás, mint a gyerekek hajából a tetű serkék eliminálása…

Számos karám és legelő pedig így nyár végén – ősz elején a végét járja. Az egyre gyérebb mennyiségben jelenlévő friss szálas takarmánnyal egyre nagyobb mennyiségben homok is felvételre kerül, amely különböző emésztőrendszeri problémákat (hasmenés, enyhe kólika, bél helyzetváltozás következtében kialakult súlyosabb kólika, bélsárrekedés, bélgyulladás) okoz. Így a homokos területeken, ahogy tavasszal is, érdemes ismét tudatosan tenni a homokkólika megelőzéséért (pl. lenmag, útifűmaghéj szakszerű alkalmazása).
Az idei friss, aranysárga szalma is egyre több istállóban kerül már a lovak alá. S ez a szalma nem csak jól néz ki, de finom is általában. Egyre több lónál alakul ki az őszi időszakban a bélsárrekedés okozta enyhébb-súlyosabb kólika a friss szalmából való bőséges fogyasztás következtében.

Az időjárás-változások, a frontok és a nedves, nyirkos, hűvös időjárás is egyre több betegnél, illetve idősebb állatnál érzékelteti negatív hatását. A HKO szerint mind a hideg, mind a szél, mind a nedvesség (nyirkosság) ún. külső patogén faktor, amelyek a szervezetbe hatolva a legkülönfélébb diszharmóniákat és betegségeket tudják előidézni.

Tehát az ősz sokszínű szépsége és a nyárhoz képest kellemesebb időjárása mellett megvannak a saját hátulütői és veszélyei is. Felelős állattartóként mindezekre érdemes odafigyelni, s a bajt érdemes tudatosan elkerülni.

Ha tanácsra van szükséged, keresd fel állatorvosod vagy foglalj új szolgáltatásunkra, az online állatorvosi tanácsadásra időpontot!

Dr. Tornyi Katalin

Dr. Tornyi Katalin

Dr. Tornyi Katalin a lovak és pónik fogtündére, holisztikus és integratív szemléletű ló-egészségügyi szakállatorvos vagyok.

Mind a hétköznapjaimban, mind a hivatásomban fontos szerepet tölt be már hosszú évek óta a Hagyományos Kínai Orvoslás és a mögötte álló filozófiai rendszer is. Én vagyok az az állatorvos, aki “sündisznóvá” varázsolja a kisállatokat és lovakat a gyorsabb, illetve teljesebb gyógyulás, valamint a hosszútávú minőségi élet biztosítása érdekében. Tehát állatorvosi akupunktőr, 5 elemes takarmányozás terapeuta, valamint hagyományos Kínai gyógynövény-terapeuta is vagyok. Mivel mindig is érdekelt az anatómia és a biomechanika is, így kutya, illetve ló osteo- és fizioterapeuta képesítést is szereztem.

Egyébként pedig egy folyamatosan pörgő, örökmozgó, tudásra szomjazó, céltudatos, egészségesen kíváncsi vállalkozó nő vagyok.

Ajánlott cikkek