Dark Mode On / Off

Így csempéssz őszi színeket a virágágyasodba

Parlagi ligetszépe

Az ősz mesés a vibráló, izgalmas színeivel. Ha téged is megihlet, akkor ajánlok neked most öt sárga és két barna virágú évelőt, mellyel a kertedbe idézheted.

Kúpvirág (Rudbeckia hirta)

A kúpvirág a napraforgók családjába tartozik. Erős, bokros növekedésű évelő. A gyönyörű, fészekvirágzatot aranysárga sugárvirágok és fekete csöves virágok alkotják. Júliustól augusztusig virágzik. Igen mutatós, bármilyen kertben. Talajban nem válogatós, de a tápdús talajban hosszabban és szebben virágzik. Akár 90 cm magasra is megnőhet, ezért a kúpvirágot rendszeresen vissza kell vágni. Ez azért is fontos, hogy meghosszabbítsuk a virágzását. A növényt 3-4 évente érdemes elosztani a túlzott elterjedés csökkentése érdekében.

Solidago canadensis
Solidago canadensis

Aranyvessző (Solidago canadensis)

Az aranyvessző kevés gondozást igénylő, könnyen növő, egyszerűen szaporítható évelő növény. Tüskés sárga virágai szintén minden kert mutatós ékei lehetnek. Az aranyvessző a teljes napsütést szereti, kifejezetten szárazságtűrő, így nem igényel gyakori öntözést. Talajfajtában sem válogatós, szinte mindenhol jól érzi magát. Akár 1,5 m magasra is megnő, de leginkább egy 60-90 cm magasságot éri el. Magvakról szaporítható. Érdemes visszavágni az elhalt virágokat annak érdekében, hogy a magvak ne érjenek be, különben az egész kertet benövi igen hamar.

Hemerocallis spp, Hegede
Hemerocallis spp., Hegede kertészet

Sásliliom (Hemerocallis spp.)

A sásliliom egy csekély gondozást igénylő, nagy tűrőképességű évelő növény, amely a legtöbb talajban megél. Magas növésű, hosszú életű. Még a hideget is jól tűri. Viszont szereti a napfényt, de a túl nagy meleget, közvetlen, erős napfényt nem. Szép fényes, sárga virága van. De csak egy napig nyílik ki, majd elpusztul. Viszont mégis több héten keresztül gyönyörködhetünk benne, mert mindegyik virágszáron 10-12 virágbimbó van. Az érdekessége, hogy a sárga sásliliom Magyarországon őshonos, a dél-nyugat dunántúli lápréteken májusban virágzik és védett virága.

Ligetszépe

Parlagi ligetszépe (Oenothera biennis)

A parlagi ligetszépe virágai lehetnek sárga, fehér vagy rózsaszínűek. A sárga virágú ligetszépe tökéletes őszidéző. Levelei nyáron zöldek, ősszel bordó-pirosak. . Viszonylag alacsony növény, 50 cm magasra nő, és júniusban-júliusban virágzik. Bármely normál kerti talajban jól érzi magát. A különlegessége még, hogy a levelei, virágai, gyökerei és magvai is ehetőek, nem csak mutatós növény. A legjobban teljes napsütésben növekszik, bár bírja a részleges árnyékot is. Könnyen elterjed és egyszerűen szaporítható, magról és földalatti futókon keresztül

Fáklyaliliom (Kniphofia Flamenco)

Kevés olyan mutatós növény van, mely túlszárnyalná a fáklyaliliomot. 50-80 cm magasra növő, sárga, piros, narancsszínű sávozásos virág a fáklyaliliom. Napos, meleg helyet kedveli és a káliumban gazdag, termékeny talajt. Vágott virágnak is kitűnő, ezért terjedt el nemesített dísznövényként. Júniustól augusztusig virágzik.

Szívlevelű mákkóró (Macleya cordata)

Akár 2 méter magasra is megnőhet ez a figyelemre méltó növény. Nagy kékeszöld levelei vannak, melyek karéjosak. Főként barnás, de alkalmanként vöröses vagy rózsaszín virágai júliustól egészen augusztusig nyílnak. Terebélyes, laza bugavirágzatban helyezkednek el. Rendkívül jó szárazságtűrő növény, kedveli a napsütést. Magassága miatt háttérnövényeként vagy szoliterként érdemes ültetni.

Dália

Dália (Dahlia)

Évelő dísznövény,a fészkes virágúak családjába tartozik. Változatos színeiben, méretében, magasságában egyaránt. 30 cm-től, akár 2 méterig terjedhet a magassága. Ültetéséhez napos helyet válasszunk, félárnyékos körülmények között nem virágzik. Fagyérzékeny, ősszel fagymentes helyen teleltessük. A huzatot sem szívleli. Szaporítása történhet tőosztással, de szaporíthatjuk magról is. Talaj tekintetében nem válogatós, vízigénye átlagos.

Ha még további ötletekkel megidéznéd az őszt, ezt a pár vadvirágot szedd a vázába.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×