Dark Mode On / Off

Így ápold: A könnyezőpálma nevelése

Monstera – könnyezőpálma manapság minden nagy kertészetben kapható, sokan haza is viszik, viszont pár hét alatt tönkremegy. Mi az ideális a könnyezőpálmának? Erről olvashatsz most.

Az egyik legfelkapottabb szobanövény lett újra, pedig a ’60-70-es években volt nagy divatja, akárcsak a vizipálmának. Most hogy mindenhol kapható, rengetegen szeretnek bele első látásra, pedig egy olyan trópusi növényről beszélünk, melynek igen nagy a páraigénye, ezért a lakások többségében halálra van ítélve.

Több néven találkozhattál már vele: Monstera deliciosa, filodendron, könnyezőpálma, lapupálma

Eredeti élőhelye Dél- és Közép-Amerika trópusai, ahol Mexikótól Panamáig bárhol megtalálható. Nagyon nagyra növő, melegkedvelő kúszónövény és rendkívül páraigényes.

Hosszú léggyökereivel keresi az őserdőkben a fényt, a vizet és tápanyagot. 

A könnyezőpálmát ne tegyük olyan helyre, ahol tűző nap érheti (hiszen az őserdőkben, a fák lombajinál él). A szűrt fényt és félárnyékot szereti.

A leveleiről mindig törölgessük le a port, a legjobban a kádban való zuhanyfürdőt szereti portörlés helyett, mert ilyenkor nemcsak pormentes lesz, de párához is jut.

Mindig tavasszal ültessük át, de a léggyökereket ne takarjuk el földdel, hanem hagyjuk a növény körül szabadon. A filodendron tápanyagigényes, ezért vagy pálmaföldbe tegyük és pálmafélékhez való tápoldattal öntözzük hetente, vagy tűzeges talajba tegyük és zöld növényekhez való tápot adjunk nekik. Míg nyáron a hetente szükség szerint többször is érdemes megöntözni, addig télen érdemes két öntözés között hagyni kiszáradni a talaját. Télen ne adjunk neki tápoldatot se.

FONTOS!

Egyes oldalakon azt olvashatod, hogy a könnyezőpálmának a léggyökereit le is vághatod, ha nem tetszenek és rontanak a látványon. A helyzet az, hogy ez butaság. A növény azon lélegzik, ott veszi fel a levegőből a párát. Valószínűleg azért fejleszt sok léggyökeret, hogy optimálisabb legyen számára a fény/pára/tápanyag-ellátottság, tehát ha levágod, a talajba dugdosod, akkor várhatóan az a növény kárát fogja látni.

Filodendron-virág: torzsaszerű virágát a tőnél hozza

Ha túl száraz levegőn tartod, akkor a takácsatkák megtámadhatják. Erre vannak már nagyon jó házi készítmények, hogy biztonságosan használhasd akár kisgyermekek, háziállatok mellett is.

Ha a levélszélek száradnak, barnulnak, akkor az a levegő szárazságát jelenti. Érdemes egy kézi párásítóval akár naponta is bespriccelni a növény leveleit. Hidd el, meg fogja hálálni!

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

MÁR A YOUTUBE-ON IS! IRATKOZZ FEL!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×