Dark Mode On / Off

Hogyan tervezzük át a kertünket?

Néhány gyakorlati tanács, hogyan gondoljuk újra kertünk elrendezését.

Többször tűnődhetünk el azon, hogy valamit tenni kellene a kertünkkel, vagy bármilyen zöld felülettel, ami hozzánk tartozik. Aztán a kertben állva, vagy a faiskolai lerakatban, nagyáruházban a növények és burkolóanyagok előtt ugyancsak kétségbeesve állunk: vajon mit, mennyit és hogyan vásároljunk, egyáltalán a kertbe hova ültessünk el egy-egy példányt.

A kerttervezés alapja az, hogy olyan növényi (és állati) életteret hozzunk létre, amely a mi igényeinket kielégíti, az elültetett növények kielégítően fejlődjenek, lehetőség szerint egyszerű legyen a fenntartása és ne túl időigényes, és nem utolsósorban a pénztárcánknak is megfelelő legyen. Ezeket egyszerre betartatani nagyon nehéz, főleg a költségekkel lehet alul tervezni egy kertet. Mivel az elképzelésekről nehezen mondunk le, ilyenkor célszerű többfelé, pénztárcabarát módon szétosztani a kert átalakítását, így ha lassabban is, de idővel abban a kertben gyönyörködhetünk, amit megálmodtunk.

Az első feladat, amit teljesítenünk kell, hogy összeszedjük mindazt, amit a kertben látni szeretnénk, és amire ehhez szükség van. Érdemes ezt mindenképpen vagy írásban vagy számítógépes formában elvégezni. Utóbbin könnyen javíthatunk és egy táblázat segítségével a költségeket is könnyen módosíthatjuk. Az elképzeléseket jócskán módosíthatjuk, vagy új ötleteket meríthetünk az internetes fórumok, szaklapok, kerttervezéssel – kertépítéssel foglalkozó weboldalak, televíziós ismeretterjesztő és barkács-műsorok által.

Amit mindenképpen terveznünk kell, az a járófelületek és a vízkivételi pont. Ami ezeken kívül még gyakran előfordul: garázs és -beálló, konyhakert, fedett kerti pihenő, gyepfelület, sövény(ek), sziklakert, kerti tó, sport- és/vagy játszótér, homokozó, évelő ágyások, futó növények és támasztékuk, nagy méretű szoliter fa, kerti ülőfelület, kút, állat-futtató, kerti tárolóhely, medence.

A kerttervezéshez mindenképpen kell a kert vagy a zöldfelület pontos mérete. Ez alapján készítsünk róla skiccet méretarányosan, amin be kell jelölni az összes meglévő dolgot a kertből, amit meg szeretnénk tartani. A kerten szerepeljen a tájolás és az épületek is, valamint a fő szolgáltatók vezetékei (víz, csatorna, gáz, esetleg áram). Így kapunk egy olyan alap-kertrajzot, ami a tervezés kezdeti lépéséhez kell. Ilyenkor derül ki, mennyi helyünk van egyáltalán és mi az, ami ekkora „maradék” helyen elfér. Nagyobb méretű területen sok minden helyet kaphat, de egy kisebb kertben kényelmesen csak pár különböző használatú kertrész fér el.

A kertrészek kialakítását különböző községi rendeletek, valamint állami törvények szabályozhatják. Ilyen többnyire a kerítés minősége, az alappal rendelkező építmények bejelentés-kötelezettsége, valamint a nagyobb fák és a sövény kerítéstől való távolsága. Ezek a rendeletek sokszor változnak, érdemes mindig kikérni őket az átalakítások előtt.

Forrás: kertelunk.hu

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×