Dark Mode On / Off

Orchideák öntözése, hogy sokszor virágozzanak

orchidea öntözése

Ha orchideát tartunk otthon az egyik legfontosabb gondozási folyamat az öntözés, mert ha rosszul locsoljuk, a növényt bizony hamar meglátjuk a következményét. Orchideák öntözése pár ötletként:

Már vásárláskor érdemes megnézni, hogy a kiválasztott orchidea vajon milyen vízigénnyel rendelkezik, ezt jobb esetben a kis jeltáblán megtaláljuk. Az orchideáknál mindig az eredeti élőhelyet kell figyelembe venni. A legtöbb orchidea a fák tetején a magasban él, és az esővízhez szoktak hozzá. Így máris megvan az első szabály: ha van rá mód lágy vagy esővízzel öntözzük, mert a kemény csapvíz máris árthat kedvencünknek. Inkább gyűjtsünk az ereszből lecsorgó vízből és ezzel öntözzük a növényt. Az orchideát nem kell túllocsolni, bár sokan, hiszik, hogy az állandó öntözéssel jót tesznek a növénynek, de ez tévedés. Elég hetente egyszer vizet adni, ekkor öntözzük, meg jó alaposan majd öntsük ki a tálkából a vizet.

Orchideák öntözése

A vizet önthetjük alulra a tálkába vagy kaphatja felülről is, de itt gyorsan átszalad a nevesség az ültető közegen. A legjobb, ha a modsó fölé tartjuk a cserepet, a vizet átengedjük a közegen és alul hagyjuk kicsorogni. Viszont a locsolás mellett a permetezés nagyon fontos, lehetőleg minden nap reggel egy permetező flakonnal permetezzük be az orchideákat. (Ez hasonlít az őserdőben lévő reggeli harmatra) Az orchideákat ne merítsük bele vödör vízbe, mert így egyik növény megfertőzheti a másikat. Inkább felülről vagy alulról adjunk neki vizet és a felesleget öntsük ki a tálkából. Ha nem vagyunk, biztosak a locsolásban inkább várjunk egy kicsit a következő öntözéssel, mert a kiszáradás után a növény gyorsan tud regenerálódni, de egy túlöntözés esetén már menthetetlen lesz.

Ne feledjük, az orchideáknak légző gyökereik vannak, amelyek a levegőből veszik fel a nedvességet, így ha túllocsoljuk ezeket a gyökereket vagy állandóan vízben állnak megfulladnak és az orchideánk szép lassan elhalálozik. Jó kertészkedést kívánunk.

ORCHIDEÁS TIPPEK MÉG

Lepkeorchidea átültetése

Így készül: az orchidea

Orchidea újraélesztése: így ments meg a haláltól

TETSZETT CIKKÜNK? Iratkozz fel Youtube csatornánkra is!

Borítófotó

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×