Dark Mode On / Off

Gyakori kérdések fa teraszburkolathoz

 

1.sz. melléklet

Rengeteg kérdés merül fel, ha valaki kültérre trópusi fából szeretne teraszburkolatot építeni. A leggyakoribb kérdéseket összeszedtük, hogy mindennel tisztában legyél, mielőtt belevágsz!

 

 1. Hány év a trópusi burkolatok időtállósága?

Az általunk forgalmazott trópusi fafajok időtállóságuk alapján az I-II. osztályba tartoznak. Ez azt jelenti, hogy a termékek élettartama éghajlatunkon az időjárási viszonyok függvényében 20-30 év.

 

 1. Hogyan kell a trópusi teraszburkolatokat lefektetni?

A burkolatszálak fektetését megelőzően az alatta lévő teherhordó felületet ki kell szintezni, a párnafákat egymástól kb. 40-50 cm-re le kell fektetni, szükség szerint rögzíteni. A burkolatszálakat a párnafákra kell rögzíteni azokra merőlegesen párnafánként 2-2 db legalább 5×50 mm méretű speciális rozsdamentes acélcsavarral. A szálak közötti kb. 5 mm távtartást pl. fugakereszttel biztosítani kell. Betonaljzat esetén a vízelvezetés tökéletes megoldása érdekében a párnafákat speciális gumialátéttel alá kell támasztani.

 

 1. Lehet-e a párnafák közti területet kaviccsal, vagy kőzúzalékkal feltölteni?

A párnafák tömörített aljzatra lefektethetők, azonban a párnafák közti terület kitöltése nem javasolt. Amennyiben a kitöltő anyag közvetlenül érintkezik a burkolatszálak aljával, úgy az oda került nedvesség a fa kapillaritása révén megmarad, a felszín pedig folyamatosan szárad, ami a szálak alakváltozásához („teknősödéséhez”) vezethet. A burkolatszálak aljának 2x-es leolajozásával a kockázat valamelyest mérsékelhető.

 

 1. Hogyan kell a trópusi teraszburkolatokat tárolni?

A burkolatok kötegekben kerülnek forgalomba a szakmai előírásoknak megfelelően, ahol a szálak vetemedési kockázata azok szabályos kiékelésével minimalizálva van. Amennyiben a vásárlás során nem teljes köteg kerül megvásárlásra, a szálakat száraz helyen soronként hézagolni kell.  

 

 1. Miért van az, hogy a burkolatok általában keskenyebbek, mint a számlázási méret?

A burkolatok számlázási mérete azok nedves állapotában értendő. A burkolatok többnyire alacsony nedvességtartalommal kerülnek forgalomba, amely a méretekre is kihat. Beépítés után, miután nedvesség éri, a burkolat megdagad. Ezért elengedhetetlen a lefektetett szálak között kb. 5 mm távolságtartás.

 

 1. Mi az oka, hogy az egy csomagban lévő szálak szélességi méretei néhány mm-rel eltérhetnek egymástól? Jelenthet-e ez bármiféle problémát?

A piacon megtalálható termékek többsége légszárított termék. Ez azt jelenti, hogy a faanyag száradása nem szárítókamrában történik, hanem a szabad levegő által. Ennek következtében a csomagok belsejében nehezebben szárad a faanyag, mint kívül. Beépítés után ezek a különbségek kiegyenlítődnek, az eltérés optikailag nem érzékelhető. Toldás esetén az eltéréseket szem előtt kell tartani.

 

 1. Hogyan építhetők be az elferdült szálak?

A fa természetes voltából adódóan az, kitermelése után is tovább „él”. A benne rejlő feszültségek miatt még megfelelő tárolás esetén is változtathatja alakját. Bizonyos hosszúság felett egyes szálak elferdülése természetes folyamat. Ezen szálak beépítése egy egyszerű feszítő (spanifer) segítségével könnyen kivitelezhető, vagy a ferdeség a burkolat darabolásával kiejthető.

 

 1. Hogy lehet megtartani a fafajok természetes színét?

A napfény hatására minden fafaj megváltoztatja a színét, idővel szürkévé válik. A színek megőrzésére olyan olajos felületkezelést ajánlunk, mely ellenáll az UV sugárzásnak. Az általunk forgalmazott FELIXCOLOR TERRACE OIL színtelen, megőrzi a fa strukturális erezetét és tökéletesen ellenáll az UV sugárzásnak. A felületkezelést legalább évente egyszer ismételni kell.

 

 1. Miért van az, hogy a burkolatszálak végei esetenként berepednek?

21 mm, illetve vékonyabb burkolatoknál esetenként előforduló jelenség az időjárási tényezők hatására. Ez esztétikai nem pedig funkcionális hiba a burkolaton. A burkolatszál mindkét oldalának, illetve vágott végeinek olajozásával a kockázat mérsékelhető.

 

 1. Mitől lehetnek a burkolatokon esetlegesen megjelenő kis sötét foltok?

Mivel a trópusi teraszburkolatokat a hajókon nyitottan (nem konténerben) szállítják, a tengervíz érheti őket. Ezeket a foltokat a tengervíz okozza, amelyek a tengeri szállítás során kerülhetnek a burkolatra. Ez azonban csak egy átmeneti szépséghiba a burkolaton, a minőségre semmilyen kihatással nincs. A napfény hatására néhány héten belül eltűnik.

 

 1. Miért van az, hogy néha a hézagoló lécek vonalában elszíneződik a burkolat?

A rakatokban a hézagoló lécek alatt a burkolat felszíne nem érintkezik közvetlenül a levegővel, az UV fénnyel, így annak színe beépítéskor eltérő lehet. Ezt az elszíneződést okozhatja az is, hogy a lécek alatt a burkolat nem szárad rendesen, ami színbeli eltérést, esetleg penészesedést okoz. Ez a probléma a beépítés után a kiszáradással, illetve pigmentált olajozással megszűnik.

 

 1. A burkolaton gombostűfej nagyságú kis fekete pontok találhatók. Ártalmas lehet-e ez a burkolat minőségére?

A fekete pontokat trópusi szúfajok okozzák, melyek az élő fában élnek. Miután a fa kitermelésre kerül, a szúk elpusztulnak és csak a fekete pontok maradnak, melyeknek semmilyen kihatásuk nincs a faanyag szövetszerkezetére. Az általunk forgalmazott „Standard & Better” minőségi kategória bizonyos mértékig megengedi az ilyen szálak előfordulását. Olajos felületkezeléssel többnyire eltüntethetők.

 

 1. Vetemedhetnek-e a kültéri fa teraszburkolatok?

Kültéren a fa az időjárás változás hatásra folyamatosan zsugorodik, illetve tágul, mely folyamat vetemedéshez vezethet. Ezzel a burkolat lefektetése után számolni kell. A nem megfelelően tárolt szálak már lerakás előtt is vetemedhetnek. A megfelelően kivitelezett, felülről szabványos párnafára (min. 45 mm vastag) csavarozott burkolatok esetében a vetemedési kockázat minimalizálható. A megfelelő fektetéshez a trópusi burkolatokra speciálisan kifejlesztett rozsdamentes acélcsavarokat kínálunk.

 

 1. A burkolat szálak színe nem homogén. Mi ennek az oka és hogyan változtatható?

A trópusi fák színe a természetükből adódóan fafajon belül is rendkívül heterogén. Ez adja meg az egzotikus összhatást. A burkolatok színe festéssel bizonyos mértékig homogenizálható.

 

 1. Mit jelent a burkolaton esetlegesen megjelenő ragacsos folyadék?

A fa folyékony alkotóelemei néha kifutnak a burkolatok felületére. Ez elszínezheti a szálakat. A folyás sajnos nem szüntethető meg teljesen, ez a fa természetes sajátossága. A foltok az időjárás hatására eltűnhetnek, azonban ha a folyás nem szűnik, akkor klór tartalmú tisztítószerrel kell a felületet többször átmosni.

 

 1. Milyen problémát jelent a penész a burkolaton?

Nagyon ritkán előforduló jelenség, főként a dél-amerikai fafajok esetében. A probléma oka, hogy a szállítás során a kötegeket nem járja át a levegő teljesen. A burkolat kiszáradása után a penész egyszerűen egy kefével, vagy ronggyal eltüntethető.

 

 1. Miért elengedhetetlen a burkolatok fektetése során rozsdamentes acélcsavar használata?

A fában lévő savas folyadékok ellenkező esetben reakcióba lépnek a galvanizált fémmel, amely a burkolaton fekete elszíneződést okozhat, továbbá a csavar élettartama nagymértékben lerövidül. A tökéletes kivitelezéshez, speciálisan trópusi kültéri burkolatokra kifejlesztett csavarokat kínálunk.

 

 1. Lehetséges a burkolatok rögzítését előfúrás nélkül végezni?

Nem. A trópusi fafajok szövetszerkezete nem, vagy nagyon nehezen teszi lehetővé az előfúrás nélküli rögzítést. Előfúrás nélkül a csavar megrepesztheti a burkolatot.

 

 1. Szabad-e használni puhafát (pl. fenyő) párnafaként trópusi burkolat alá?

Egyáltalán nem! A párnafának ugyanolyan élettartamúnak kell lennie mint a burkolatnak, továbbá a csavarok puhafában nem biztosítják a stabil rögzítést, ami idő előtti vetemedéshez vezet. Alternatíva lehet olcsóbb trópusi fafajokból készült párnafa beszerzése.

 

 1. Miért vannak ragasztva vagy festve a burkolat szálak végei?

Ez az anyag a paraffin. A keményfa burkolatok nagyon gyorsan száradnak, különösen a végeken. Ez a gyors folyamat megrepesztheti a szálakat. Ennek megelőzésére történik a paraffinos kezelés.

 

 

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
40 vélemény
×