Dark Mode On / Off

Újságpapírokkal borította be a kertet.

Aki szereti a természetet, igyekszik óvni a környezetet, annak tudatos döntésekre van szüksége. Furcsa dolog, de a mai világban elég nehéz úgy élni, hogy ne szennyezzük lépten-nyomon az életterünket, hiszen az emberek többsége még most is inkább autóba ül és úgy gurul 15 percnyi gyaloglásra lévő munkahelyére.

Sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy pár apró lépéssel is sokat tehetnének. Amíg nem következik be valamilyen természeti katasztrófa, vagy a hatóságok kellő szigorral nem lépnek fel a szemetelés, a pusztítás ellen, addig rengetegen fogják a szemetes mellé dobálni a hulladékot, sokan nem értik meg, miért kell szelektíven gyűjteni a szemetet, miért kell spórolni, vigyázni az ivóvízre.

Akik fogékonyak és tesznek is a tisztább környezetért, azok mindig örülnek egy újabb öko-trükknek, mint amiről a most következő cikk is szól.

Kevin Jacobs díjnyertes kertész most egy olyan ötletet mutat be, amely kitűnő gyomszabályzó, nem is környezetromboló, és olcsó is. Ez pedig az újságpapírral történő mulcsozás, azaz talajtakarás.

Ha egy kertészkedésre alkalmas földterület nem volt korábban gyomirtókkal kezelve, akkor bizony tavasszal sok kis nemkívánatos növény fog előbukkanni. De ha van pár régi újságunk, akkor megoldható a probléma, és ezzel termékenyebbé tesszük a talajt is, és a kiadásainkon is faraghatunk.

Először jó alaposan locsoljuk meg a földterületet, majd helyezzük rá a gyomokra a papírokat, utána is szükség lesz az öntözésre, érdemes szórófejes locsolót használni, mintha zuhanyoznánk, úgy nedvesítsük be az újságokat. Ezután mintegy 7 cm vastagságú falomb mulcsot kell elteríteni a területen.

(A videót hallgatva az angoltudók előnyben, de mindenkinek érthető lesz a képek alapján.)

A papír egy idő után komposztálódni kezd, amelynek a giliszták is fognak örvendeni, és ez azért jó, mert ezen élőlények nagyban hozzájárulnak a talaj gazdagításához, termékennyé tételéhez. Ha nincs kellő mennyiségű újságpapírunk, de van sok kartonpapír, akkor az is megfelel a célnak.

UPDATE: AZÉRT NE FELEJTSÜK EL, HOGY A PAPÍRON LÉVŐ FESTÉKANYAGOK A TALAJBA KERÜLNEK. AZ ÖTLET TÉNYLEG BRILLIÁNS, DE NEM MINDEGY MILYEN KARTONT HASZNÁLUNK HOZZÁ.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×