Dark Mode On / Off

GMO-botrány itthon

Ugyan a botrány 2011-ben kezdődött, de jelenleg is számos ilyen eljárás van folyamatban, ahol a vetőmag eredete GMO-s.

Azon a területen, ahol a vetést megsemmisítették – kitárcsázták – pollenszórás nem történt. A génmódosított kukorica-vetőmagot Szigetváron és környékén, Létavértesen és környékén, de Szolnok és Fejér megyében is vetettek – közölte ma Bognár Lajos, az élelmiszerlánc-felügyeletért és az agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár.

E téren a hatósági ellenőrzések ez év eleje óta folynak, márciusban egy új jogszabály is életbe lépett, amely kötelezővé teszi a forgalomba hozatal előtti GMO-vizsgálatot. A hatósági ellenőrzések a jövőben is folytatódnak – mondta a helyettes államtitkár – annak ellenére, hogy a vevőmag-forgalmazóknak kötelességük meggyőződni arról: az általuk forgalmazott termék GMO mentes-e.

Az ellenőrzések során az ellenőrök Pioneer és Monsanto fajtákat egyaránt találtak az elvetett vetőmagok között. A hatóság azt nem vizsgálja – az unión belüli áruk szabad áramlása miatt -, hogy miként került az országba a GMO-val szennyezett vetőmag, de azt igen, hogy hová került az áruból – közölte a helyettes államtitkár.

A GMO-s állatkísérletek mindig megmutatták, hogy mennyire egészségtelen élelmiszereket állítanak elő ilyen alapanyagokból, mégis nem tudják betiltani. Hogy miért? Mindenki döntse el maga a választ.

Érdemes hazai, ellenőrzött gazdaságból származó termékeket fogyasztani, hiszen a kapirgálós csirke, a magyar vetőmagből származó kukorica és a nem GMO-s állatok húsa sokkal finomabb, egészségesebb.

Az MgSzH július 4-ei vizsgálati eredménye GMO-szennyeződést talált a DKC 5311 fajta kukoricahibrid H-8-001/0717 fémzárszámú vetőmagtételben, ezt az eredményt pedig 2011. július 12-én az MgSzH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Élelmiszer Mikrobiológiai Nemzeti Referencia laboratóriumának vizsgálati jegyzőkönyve megerősítette – állítja a tárca. Mint ismert, az MgSzH eddig 2,5 ezer hektáron rendelt el megsemmisítéseket, mert a vetőmagmintákban GMO-szennyezettséget talált
A Monsanto közölte, hogy a magyar Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal által megkövetelt intézkedések az egyik népszerű nem-GM (nem-genetikailag módosított) Monsanto hibriddel bevetett területek megsemmisítésére indokolatlanok, és szükségtelen terheket rónak a helyi kukorica ágazatra illetve az ország keményen dolgozó gazdáira egyaránt.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×