Dark Mode On / Off

Fogtechnikusból sajtkészítő: riport az Apis-Farm lelkével

Apis-farm Piliscsév kecskesajtjai a Czakó kert piacon

Mindig szerettem az érdekes történeteket, életutakat és pont ez is olyan lesz, elhihetitek. Egy termelői piacon ismertem meg Zitát és Mátét, akik az Apis-Farm tulajdonosai. Fiatalok, lelkesek, dolgosak és egyre sikeresebbek abban, amit életutuknak választottak. Velük beszélgettünk a Czakó Termelői Piaczon egy friss kávé mellett ülve.

Eredeti szakmád fogtechnikus…hogyan lettél sajtkészítő, mit is kell tudni az Apis-Farm kialakulásáról? – kérdezem Zitától, hiszen azt megtudtam, hogy nem sajtkészítőként kezdte pályafutását.

Egy izgalmas külföldön eltöltött időszak hozta meg nekünk a változás lehetőségét. Régi munkánkat eldobva a férjemnek az az ötlete támadt, hogy a meglévő pár egyedből álló kecskeállományt kellene komolyan vennünk.

– meséli Zita.

Mondanom sem kell,hogy néztünk furcsán egymásra a családban, hogy ez most valóban egy komoly elhatározás vagy csak egy gondolat, ami esetleg másnapra megváltozik? Hát nem változott meg! Sőt! Még komolyabb lett!
Férjem ötlete alapján elkezdtünk kecskéket vásárolni és sajtkészítést tanulni. Ellátogattunk sajtkészítőkhöz, hogy egy kis tudást kaphassunk, majd a hétköznapokban ezekből az ismeretekből és hibáinkból tanulva, sok kísérletezéssel és kitartással készítettünk sajtokat.
Kezdetben inkább csak a férjem végezte ezt a munkát, én még a fogászaton töltöttem a napjaimat és a szabadidőmben besegítettem neki.
Folyamatosan bővülő lehetőségek az értékesítés és mindennapok terén arra az elhatározásra juttattak, hogy főállásban a sajtokkal kellene foglalkoznom.
Felhagytam én is a sokak szerint virágzó szakmámmal és sajtkészítő lettem.

Elvégeztem egy iskolát és mindenemet a sajtoknak szenteltem.
Életem legjobb döntése volt ez, persze csak a férjem után.

– nevette el magát Zita

Az Ő ötletének köszönhetem, hogy teljes életet élhetek. Lehetek kreatív a munkámban, szárnyalhatok, megvalósíthatom az elképzeléseimet és ez fantasztikusan felemelő érzés! Csodálatos pozitív véleményeket és elismerést kapni vásárlóinktól, ismerősöktől, családtól. Kapni egy olyan megerősítést, hogy ezt érdemes csinálni!
Tudni, hogy megbecsülik a munkámat és hogy van miért felkelni, dolgozni.
Egész eddigi életemben az volt az álmom, hogy boldogan élhessek és megbecsüljenek. Nem gondoltam volna, hogy sikerülhet, pláne azt nem, hogy egy ilyen úton! Így alakultunk…egy ötletből…Mi sem tudtuk, hogy fog-e menni…Nem tudtuk,hogy megélünk-e belőle. Nem tudtuk, hogy mire vállalkozunk.
Azt tudtuk, hogy szeretjük és támogatjuk egymást. Így könnyen vettük az akadályokat és építhetjük azóta is folyamatosan bővülő álmainkat!

Kecskék az Apis-Farm birtokon

Ahogy Zita mesélte kiderült, hogy a sajtkészítés maga a megtestesült álom annak, aki szereti a sajtokat és az ezzel való izgalmakat. Tele kihívással telnek napjaik, mégis kimeríthetetlen ötletforrást látnak a sajtkészítésben.

Nagyon izgalmas egy ” èlő” anyaggal dolgozni nap mint nap.

– meséli Zita

Kicsit minden nap más a tej és így a sajtkészítés is. Pont ez a jó benne, mert így nem válik monotonná és rutinszerűvé. A sajtkészítésben megtaláltam a hátralévő életem kihívását! Szabadon szárnyalhatok a munkámban, senki nem fog vissza, új dolgokat próbálhatok ki az év bármely napján. Nekem ennél több nem is kell!

– vallja Zita
Apis-Farm ordakrém többféle ízben

Mindig érdekelt, hogyan zajlik egy sajtkészítő gazdaságban egy nap, hiszen a mezőgazdaságban sosincs leállás, akár zöldséget, akár gyümölcsöt termeszt az ember, de állattartás még keményebb világ. Hogyan telnek a napjaitok?

Az Apis-Farm egy napja biztosan korai felkelést kíván.
Gépi fejéssel a férjem lefeji a kecskéinket, majd megkapom a tejet feldolgozásra. A tejet hőkezelem minden esetben, majd visszahűtjük arra a hőfokra, ahol a savanyító baktériumokat adagoljuk a tejhez. Utána következik a tej oltása majd alvasztása.
Az alvadák felvágása és ülepítése, majd kimelegítése után, formába kerül az alvadék és 12-14 órán keresztül préseljük.
Ezután a sajt sófürdőbe kerül, ennek ideje a sajt súlyától függ. Sófürdő után szikkasztjuk a sajtot, közben a sajt felületét minden nap mossuk ( 14 napig), hogy a kéregképződést segítsük. Minden nap forgatjuk a sajtokat és felügyeljük, nézegetjük őket, hogy minden rendben van-e velük.
A sajtjainkat csomagolva is értékesítjük, így azok elkészítése is a heti feladatok közé tartozik.
Mivel állataink szálas takarmányát saját földeken termeljük meg, így szezonban napi feladat ennek vágása, forgatása, bálázása, amit Férjem az Édesapjával végez el. Sokszor mire elkészülnek, már sötét van. Ekkor kezdődik a kecskék újabb fejése. Az esti órákban fejt tej, szinte minden esetben másnap kerül feldolgozásra. És kezdődik másnap minden elölről…

– mondja el egy napját az Apis-Farm lelkes sajtkészítője
Apis-Farm camambert sajt

Nagy hangsúlyt fektettek a megjelenésre, amellett, hogy látszik, hogy sokszor elképesztően sokat dolgoztok és emiatt fáradtak vagytok. Mégis az asztalotoknál a piacon sokan vannak, csodaszép a termékkihelyezés, vidám mosollyal várjátok a vásárlókat. Mi a titkotok?

A mottóm az lenne, hogy: Szívvel készült és szeretettel adjuk.
Azt gondolom ebben minden benne van, ami számíthat egy eladásnál.
Szeretnénk minőségi termékeket előállítani, sőt olyan terméket is, ami még nincs a piacon. Szeretnénk olyan formában és csomagolásban látni a termékeinket, ami minket tükröz. Nem sajnáljuk az anyagi befektetést a termékek fejlesztésére.
Azt gondolom ez elengedhetetlen egy hosszútávú értékesítéshez. A vásárlóink borzasztó erőt adnak nekünk a mindennapokhoz, így mindig szívesen és örömmel fogadjuk őket.
A Titok az, hogy nincs Titok! Ettől válik átláthatóvá és egyszerűvé amit képviselünk.

A beszélgetés során megtudtunk, hogy sajtjaikat már éttermekben is meg lehet kóstolni, mint a Czakó Kert, Trófea Étterem, Laurel Étterem. Természetesen piacon és fesztiválon is találkozhattok velük, de a céljuk az, hogy minél több étterem és viszonteladó partnerük legyen.

Kisebb Abc-ben illetve Delicatesben is elérhetőek szezonálisan termékeink,ezek Komárom -Esztergom megyében.

– tette hozzá Zita.

Máté Édesapjának és testvérének a reszortja az Apis-Farm méze, vagyis méhészeti ágazatban is otthon vannak. Szerencsére a család összetartó és mindenkinek megvan a feladata. Míg Zita a sajtkészítés és értékesítés oldalról veszi kézbe a feladatokat, Máté a kecskék körüli teendőkért felel, Máté Édesapja a méhész, de ettől függetlenül senki nem lepődik meg, ha a másik területen is ki kell próbálja magát, bálát kell pakolni, fejni vagy épp az éjszaka közepén méhkaptárokat kell pakolni.

Mindig érdekel, hogy vajon 5 év múlva mi lesz. Zitáékat is kifaggattam, hogyan látják ők magukat 5 év múlva.

Öt év múlva egy nagy területen látjuk magunkat megnövekedett kecskelétszámmal. Kecskéink mellé más állatok beszerzését is tervezzük.
Nem titok, hogy szeretnénk juhokat és szarvasmarhát is tartani. Még jobb minőségben szeretnénk sajtokat készíteni, új küllemmel, ízekkel, színekkel, csomagolással.

De talán a legfontosabb: 5 év múlva is boldognak és elégedettnek látom magunkat !

– és Zita rátapintott a valódi célra és lényegre.

Ezzel a lendülettel, odaadással csak azt kívánom, hogy minden álmotok teljesüljön! Van valami, amire még most keresitek a megoldásokat?

A legnagyobb problémánk az a munkaerő. Elkélne az állatok körül egy megbízható, precíz gondozó. Én is örülnék segítő kezeknek a sajtkészítésnél, eladásnál. Szeretnénk a legtöbb opciót gépesíteni, ami a munkánkat könnyítené, illetve munkafolyamatokat egyszerűbbé tenni. Nem árulunk el nagy titkot, hogy ezekhez az anyagi forrásoknak bőségesnek kellene lennie.
Pályázatokon próbálunk sikert elérni ennek kapcsán, így nem adjuk fel a reményt!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×