Dark Mode On / Off

Februári tennivalók a kertben

A tél ellenére rengeteg dolog vár ránk februárban, tehát februári tennivalók a kertben.

Az első és legfontosabb tennivaló februárban a magvetések elvégzése. Ha nincs erre kialakított helyed, akkor a szobában is elkezdheted a palánták megnevelését.

A palántázáshoz készíts finom, porhanyús magágynak való földkeveréket, mely tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő és nem tud olyan könnyen kicserepesedve kiszáradni.

A szaporítótálcákat mosd el alaposan, hogy az esetleges fertőzések is eltűnjenek belőlük. Gondosan figyelve a tálca alján lévő apró lyukakra, melyeket tisztíts ki, hogy a drénvíz ki tudjon folyni.

A palántázáshoz írd meg előre a magok fajtáinak a tábláját, hogy később ne keveredj össze.

Vegyél egy kis kézi permetezőt, amivel a magvetést tudod nedvesen tartani az első időszakban.

Ha a szobában van csak helyed a palántanevelésre, akkor a legmelegebb és legvilágosabb szobát tűzd ki erre a célra, tegyél a tálcák alá egy nagy nejlont, hogy a padlót megvédd a kifolyó víztől.

Ha van hőmérőd, akkor célszerű azt is a tálcák mellé tenned, lehetőleg a talp közelébe, mert a meleg felfelé száll, és így nem tudod rendesen megfigyelni, kellő meleg van-e a palánták egészséges kifejlődéséhez.

A gondosan végeztt magvetésről készíthetsz feljegyzést, hogy lásd rendes ütemben csíráznak-e a magok.

Egyes növényfajok esetében, mint pl. a chilik, sokkal melegebbre van szükség, mint a megszokott. Itt akár a 30-35 fokos melegre is szükséged lehet, fajtától függően.

Lehetőség szerint úgy vesd el a magokat, hogy a nagyjából egyszerre csírázók legyenek egy tálcába, mert idővel őket másképp kell öntözni, mint a még éppen csak kezdődőeket.

Még februári tennivalók a kertben

A kertben is vannak teendők. Egyrészt ilyenkor már elkezdenek a hagymások kibújni, főleg ha korán jön a tavasz, így érdemes őket betakarni kicsit fenyőgallyakkal, hogy a még hirtelen hidegekben ne fázzanak meg.

Ugyanígy ha elkezdenek a fűszernövényeid is kicsírázni szabadföldön, akkor rájuk is érdemes vagy kevés szalmát, vagy fenyőgallyat tenni védelemként.

Ha még több tippre vágysz, kövesd YoutTube csatornánkat is!

Gyümölcsfák metszése érdekel? Akkor itt is utána olvashatsz oldalunkon.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény