Dark Mode On / Off

Ilyen a magasított ökológiai dombágyás

ökológiai dombágyás

Pár éve elkezdett divatba jönni végre az ökológiai dombágyás. Méghozzá akár magaságyás rendszerrel.

A valódi friss – azaz szedés után szinte azonnal elfogyasztott – vegyszermentes zöldség lenne élettanilag a legértékesebb, ezt gyakorlatilag leginkább csak saját kertünkben tudjuk előállítani. A friss zöldségben olyan élő növényi enzimek vannak jelen, melyeket az egész világon kutatások ezrei vizsgálnak és tartanak hatékonynak a különböző betegségek elleni küzdelemben. Az élő ez esetben azt jelenti, hogy a növény leszedése után közvetlenül és nyersen fogyasztjuk.

Rohanó világunkban általában kevés idő jut kertészkedésre és a modern díszkertekben általában nincs elég hely egy hagyományos veteményes kert számára, sem idő és erő annak fenntartására. Városi kertek esetében gyakran a talaj is szennyezett.

Az általunk fejlesztett magasított ökológiai dombágyás megoldja ezt a komplex kérdést. A kertépítészet divatos magas ágyását ötvöztük az ökológiai gazdálkodás legintenzívebb termelési formájával, a dombágyással, mindezt modern belső öntöző rendszerrel. Ily módon elérhető, hogy rendkívül kis felületen, akár szennyezett városi alaptalajon is, gyógyító hatású, vegyszermentes élő növényi táplálékot állíthassunk elő magunknak, mely révén gyermekeink is megismerhetik a zöldségnövényeket, ahogy azok valójában a bolti polcoktól távol vannak.

Az ágyás külső kialakítása szabadon megválasztható (tégla, terméskő, fa, stb.), esztétikusan elhelyezhető bármilyen típusú kertben.

Rendkívül kényelmesen, a szélén lévő ülőkéről akár gyógyulófélben lévő ember által is gondozható. E hobby munka eredménye nem csak szép és sikerével önértékelést javító, de elfogyasztva egészségre jótékony hatású is.

Kevés energia és idő ráfordítást igényel, mert a folyamatos növényborítottság miatt jóval kevésbé gyomosodik, normál veteményeshez képest annál nagyobb a terméshozama. Egy 5 méteres ágyás a második évtől képes ellátni egy kétfős család friss fogyasztású zöldségigényét, vagy egy beteg ember diétás nyers zöldség igényét.

Az ágyás szívében elhelyezkedő mikrobiális oltóanyaggal kezelt szerves anyag mag (lignocellulóz, vagyis fa) évekig biztosítja a korai, bőséges termést. A mag bomlásából kora tavasszal hő, valamint a növények táplálékául szolgáló Co2 szabadul fel. Kirobbanó talajerő köszönhető a mag tartamos tápanyagforrásának, mely működése a beépített öntözőnek köszönhetően a nyári aszályok idején sem áll le. Mind a talajélet, mind a talaj tápanyagainak feltáródása tekintetében optimálisabb a normál veteményesnél, innen a magas hozam is. A 120 cm széles ágyás keretére könnyen lehet fóliát helyezni, mely a tavaszi fagyoktól megvédi a növényeket.  Megfelelő növényi összeállítással szinte egész évben frisset és növényvédőszer mentes táplálékot terem.

 Az öntözést professzionális beépített, felszín alatti rendszerrel oldjuk meg, melyet nyomáscsökkentőn keresztül gyorscsatlakozóval lehet kerti locsolótömlőről üzemeltetni, így működtetése nem igényel időt, illetve automatizálható. Speciális kialakítása eltér a hagyományos csepegtető csövekétől, így a talajban a hajszálgyökerek nem hatolnak bele és nem tömik el.

A betelepítés a növénytársítás és ökológiai vetésforgó alapján történik, így a növények védik egymást a különböző kártevők és kórokozók ellen, tehát nincs szükség vegyszeres növényvédelemre. A domb alak kihasználásával megfelelő helyet tudunk biztosítani a fény- és melegigényes, illetve a félárnyékos helyet kedvelő növények számára is.

A rendszer működtetésének szerves része a komposztálás. Amikor valamelyik zöldség betakarításra kerül, akkor a keletkező helyre egy-egy lapát saját komposztot dolgozunk be. Amely egyrészt kitölti a keletkező üres teret, ezzel megtartja a dombágyás magasságát, másrészt pótolja a tápanyagokat. Harmadrészt talajtakarással oldja meg a gyommentesen tartást, amíg az újonnan ültetett palánták vagy a környező növények át nem veszik a teret.

Az ágyások mechanikus és fizikai kialakítását Lótusz Kertművész (www. lotuszkertmuvesz.hu) kertépítő végzi. Az öntözőrendszert, a beoltást és a zöldségnövény palántákat – vagyis az életet – a biogazdabolt.hu biztosítja.

Amennyiben Önnek is szüksége van e mutatós magasított ökológiai zöldség dombágyásra, kérjük keressen minket bátran!

Borítókép: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×