Dark Mode On / Off

Szeptember a kertben: Kiskerti kalendárium

szeptember a kertben - kiskerti kalendárium

Tennivalók a házikertben ilyenkor is vannak. Szeptember a kertben ugyanúgy dolgos, mint az előtte lévő hónapok voltak.

A szeptember a kertben nem a pihenésről szól. Ugyanúgy, talán még jobban is dolgosan fog telni, mint a nyár többi része. Bár a szüretnek lassan vége, azért még bőven akad tennivaló, sőt az őszi faültetési időszak is most kezdődik.

Eljött az ősz, így gondolnunk kell a termények végső betakarítására és tárolásukra. Erre a célra legideálisabb a hűvös pince. Lehetőség szerint legyen egy szárazpince erre a célra, mert a kamra kevés lesz, ha szorgalmasan termeltünk az év során.

Szeptember a díszkertben

A díszfüvek közül a pampafű óriási buzogányai most a legszebbek. Ezeket még a fagyok előtt vágjuk le, és a fagyérzékeny töveket lombbal, tőzeggel takarjuk be.

A hamvaska fehér lombja és sárga virágaiban is gyönyörködhetünk még. Csak tavasszal vágjuk vissza!

A fuksziák, szarkalábak és az őszirózsák még tömegben nyílik ilyentájt.

Ha esik elég eső: irány az erdő!

Ősszel itt az idő a gombászásra is. Az erdőkben, mezőkön számtalan szebbnél szebb és finomabbnál finomabb gombát gyűjthetünk. Főzés, evés előtt vizsgáltassuk be szakértővel, mert a mérges gombákat könnyen össze lehet téveszteni az ehetőkkel! Vigyázzunk velük!

Évelők és mediterránok ősszel

Az edényes évelőket teleltetni kell, készítsünk teleltető sátrat, vagy vigyük le őket a hűvös pincébe. Ehhez készítsük elő őket: vágjuk vissza, és figyeljünk a gombabetegségek megjelenésére is. Időbe védekezzünk ellenük, akár télen is szükséges lehet a vegyszeres védekezés.

Leandereket még kint hagyhatjuk a szabadban, egészen +5 fokig! Ettől sok kártevő elpusztul rajtuk, így megkíméljük magunkat a felesleges vegyszer-használattól.

Még a fagyok előtt ültessük el a szabadgyökerű gyümölcscserjéket! Ribizli, málna, szeder ilyenkor ültetendő.

Irány a veteményeskert!

Vessük el jól előkészített ágyás földjébe az áttelelő fejes saláta és a spenót magját.

Nitrogén tartalmú műtrágyából készített tápoldattal öntözzük meg a fodros kel és a kínai kel töveket.

Szüreteljük le a beérett téli almát és a téli körtét. Az érettség biztos jele, hogy a magok színe barna! A leszedett gyümölcsöt haladéktalanul tegye hűvös helyre, akár pincébe betárolva.

Virághagymás időszak, felszedés és telepítés is

A kardvirág hagymagumóit szedjük fel, a sárguló leveleket arasznyira vágjuk vissza. Ha a nyár folyamán gombabetegséget észleltünk, akkor mártsuk a hagymagumókat néhány percre 2%-os rézgálic, vagy 1%-os bordói lé oldatba. A megszikkadt hagymagumókat tároljuk  hűvös, szellős, fagymentes helyen.

Emellett, ha tervezünk tavaszi hagymásokat ültetni, akkor a szeptembertől-novemberig időszak a legalkalmasabb erre. Ilyenkor csodaszép hagymásokat lehet már kapni, akár nálunk is a shopban!

Növényvédelmi munka is van

A száraz és forró nyáron a levéltetvek új nemzedékeket hoztak létre. Most is permetezni kell a fertőzött növényeket.

Az öntözést ne hagyjuk abba, ahol van öntözésre alkalmas víz, azt hasznosítsuk!

Borítókép: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×