Dark Mode On / Off

Kiskerti kalendárium – Szeptember

Tennivalók a házikertben

Eljött az ősz, így gondolnunk kell a termények végső betakarítására és tárolásukra. Erre a célra legideálisabb a hűvös pince.

A díszfüvek közül a pampafű óriási buzogányai most a legszebbek. Ezeket még a fagyok előtt vágjuk le, és a fagyérzékeny töveket lombbal, tőzeggel takarjuk be.

A hamvaska fehér lombja és sárga virágaiban is gyönyörködhetünk még. Csak tavasszal vágjuk vissza!

A fuksziák, szarkalábak és az őszirózsák még tömegben nyílik ilyentájt.

Ősszel itt az idő a gombászásra is. Az erdőkben, mezőkön számtalan szebbnél szebb és finomabbnál finomabb gombát gyűjthetünk. Főzés, evés előtt vizsgáltassuk be szakértővel, mert a mérges gombákat könnyen össze lehet téveszteni az ehetőkkel! Vigyázzunk velük!

Az edényes évelőket teleltetni kell, készítsünk teleltető sátrat, vagy vigyük le őket a hűvös pincébe. Ehhez készítsük elő őket: vágjuk vissza, és figyeljünk a gombabetegségek megjelenésére is. Időbe védekezzünk ellenük, akár télen is szükséges lehet a vegyszeres védekezés.

Leandereket még kint hagyhatjuk a szabadban, egészen +5 fokig! Ettől sok kártevő elpusztul rajtuk, így megkíméljük magunkat a felesleges vegyszer-használattól.

Még a fagyok előtt ültessük el a szabadgyökerű gyümölcscserjéket! Ribizli, málna, szeder ilyenkor ültetendő.

Vessük el jól előkészített ágyás földjébe az áttelelő fejes saláta és a spenót magját.

Nitrogén tartalmú műtrágyából készített tápoldattal öntözzük meg a fodros kel és a kínai kel töveket.

Szüreteljük le a beérett téli almát és a téli körtét. Az érettség biztos jele, hogy a magok színe barna! A leszedett gyümölcsöt haladéktalanul tegye hűvös helyre, akár pincébe betárolva.

A kardvirág hagymagumóit szedjük fel, a sárguló leveleket arasznyira vágjuk vissza. Ha a nyár folyamán gombabetegséget észleltünk, akkor mártsuk a hagymagumókat néhány percre 2%-os rézgálic, vagy 1%-os bordói lé oldatba. A megszikkadt hagymagumókat tároljuk  hűvös, szellős, fagymentes helyen.

A száraz és forró nyáron a levéltetvek új nemzedékeket hoztak létre. Most is permetezni kell a fertőzött növényeket.

Az öntözést ne hagyjuk abba, ahol van öntözésre alkalmas víz, azt hasznosítsuk!

Ajánlott cikkek