Dark Mode On / Off

Északi fekvésű szobák növényei

Képzelj el egy olyan északi fekvésű szobát, ahol százszámra csüngenek a szobanövények a polcokról, falakról. Lehetetlen? Még mit nem! Ha olyan növények közül választasz, melyek tényleg oda valóak, akkor nincs lehetetlen!

Szobapáfrány (Nephrolepis exaltata)

Régen, hát nagyon régen úgy 20 évvel ezelőtt a drága Nagypapámnak két nagyon szép növénye volt a sötét, redőny-lehúzta szobában. Ebből az egyik a szobapáfrány volt. Mindig állott vízzel öntözte és a radiátoron is volt egy tálka víz a párásítás kedvéért. Mivel ez egy hálószoba volt, így viszonylag ritkán volt a redőny felhúzva, naponta talán pár órát és akkor is szürkületbe, így ott mindig sötét és hűvös volt, de a páfrány hatalmasra nőtt.

Aszparágusz (Asparagus densiflorus)

Az aszparágusz volt a másik ilyen növénye, ami ugyanebben a szobában volt. Itt is a félig-meddig sötétben hosszú évekig élt ez a csodás levéldísznövény. Bár már egyre kevésbé divatos, de ha a párát tudjuk neki biztosítani, akkor kiváló választás akár sötétebb fürdőszobába is.

Könnyezőpálma, filodendron

Szintén a nagy páraigényű levéldísznövények közé tartozik a könnyezőpálma, ami ugyan nagy helyigényű, de roppant szép növekedésű. Hatalmas levelei könnyeznek – innen is a neve, így padlószőnyeges szobába nem ajánljuk, mert foltot hagy(hat) a szőnyegben.

Ezeken kívül még számos növényt tarthatunk a hűvösebb, északi fekvésű szobánkan, mint az ablaklevél (Monstera obliqua), az aranyinda (Callisia fragrans), a borostyán (Hedera sp.), a bőrpáfrány (Arachnoides adiantiformis), a ciklámen, gardénia (Gardenia sp.), a királyszőlő (Cissus sp.), a kókuszpálma (Cocus nucifera), a kukorica levél (Aspidistra elatior) is.

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×