Dark Mode On / Off

Ervíniára számíthatunk az almásokban

Az időjárás megbolondulásának köszönhetően az almatermésűek virágzása is eltolódott idén megint. Az Erwinia fajok viszont ebben a most már csapadékos időben érzik magukat a legjobban és a legproblémásabb időszak az almatermésűek virágzása. Mivel ez egy időre esik most, számíthatunk az ervíniás fertőzések terjedésére is.

Az ervínia, vagyis a tűzelhalást okozó betegség egy baktériumfertőzés oka. A pontosan időzített növényvédelemmel lehet elsősorban megfékezni.

Biológiai megoldásokban is gondolkodhatunk viszont a vegyszerek helyett.

Az elmúlt években az Erwiphage Plus nevű készítmény sikerrel fékezte meg az almaültetvényekben a fertőzést, bár költségesebb és nagyobb szaktudást igényel, mint a megszokott vegyszeres növényvédelem, mégis érdemes kipróbálni, mert hatékonyságát saját szemünkkel láttuk – mondja Varga Szabolcs agrármérnök, növényvédelmi szakmérnök, aki Kiskőrös térségében tesztelt több hektáros almáskertekben a készítményt.

A kórokozó a párás, meleg időjárást kedveli, 18 C felett a szaporodása víz jelenlétében rendkívül gyors, így időben kell elcsípni a védekezéshez.

A fő fertőzési időszak a virágzás, mert a kórokozónak ilyenkor van lehetősége a növénybe bejutni a portokokon és bibéken keresztül – mondja a szakmérnök.

Ennek a biológiai készítménynek az is a roppant nagy előnye, hogy méhekre veszélytelen, ami az almavirágzás idején egy fontos szempont. A készítményt a felhasználásig hűtve kell tárolni, erről a gyártó tájékoztatást is ad a vásárláskor. A kijuttatás ideje is az esti órákra essen, amikor a gázcserenyílások nyitva vannak, így jut be könnyen a növény szervezetébe.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×