Dark Mode On / Off

Egészséges táplálkozás: tényleg megfizethető?

Az egészséges táplálkozással kapcsolatban rengeteg tévhit kering: mint például a drágaság. Vajon tényleg drága?

Pár hete egy vitatott cikk került fel a Tudatos Nő blogra, mely kikerült aztán az Index címoldalára is, így elég sok komment zúdult be pár órán keresztül és a főzéssel kapcsolatban látszott a sok tévhit az emberiség fejében.

Sokan túlmisztifikáltnak tartják, vannak akik azért nem főznek, mert addig is pihennek és “élnek”, ahhelyett, hogy a konyhában állnának, többen viszont az otthon főzést támogatták. Az viszont jól látszik, hogy hatalmas szélsőségek vannak a főzni kell-e és megéri-e témakörben.

Ahány diétás korszak, annyi tanácsadó, aki egy bizonyos irányzatban elkötelezett és szerinte az ő verziójánál nincs is jobb. Ismerős ugye?

Vannak a vér-bio-étkezők. Na nem vért esznek, hanem vérremenő csatát vívnak azért, hogy igenis mindenki egyen bio élelmiszert és ugyanígy szélsőséges táplálkozási irányzat a vegán is vagy épp a paleo, mely azt gondolja, hogy minden étrend mindenkinek jó. Tiszta zavar van már lassan a fejekben, hogy milyen élelmiszer számít jónak. Ha bemész egy bioboltba, akkor a gatyád is rámehet a legkülönbözőbb élelmiszerek megvásárlására. 

Ha tényleg abból akarsz kiindulni, hogy minden bio legyen és ragaszkodsz például a paleo szakácskönyvek alapanyagaihoz, akkor bizony az un. egészséges táplálkozás drága. Ráadásul rengeteg felesleges alapanyagot fogsz megenni, amit sose ennél meg, mert hol állagjavítónak lesz plusz összetevő, hol annyira tájidegen élelmiszer, mint a konjakliszt, hogy akkor már a (nem GMO-s) kukoricaliszttel is jobban járnál. 

Ha otthon főzöl, akkor egy vegetáriánus, vegán vagy épp paleo étrend is kifizetődő, csak meg kell tanulj főzni valódi alapanyagokból.

Ha van saját kerted és megtermelsz ráadásul magadnak sokféle zöldséget, akkor nem feltétlen lesz olcsóbb az élelmiszered (idő, öntözővíz, tápanyagutánpótlás…), viszont garantáltan egészséges lesz.

A saját termesztésű alapanyag nem mindig olcsóbb!

Viszont ha van jó zöldségesed, vagy rendszeresen ki tudsz járni piacra, akkor minden fontos alapanyagot meg tudsz venni kövess bármilyen étrendet. 

Ha elfelejtenénk azt, hogy bizonyos étrendeknél szinte kötelezőnek érezzük azt, hogy drága plusz alkotóelemeket vásároljunk, mint pl. mandulaliszt, bolti magtejek, útifűmaghéj, konjakliszt, zöldbanánliszt és még sorolhatnánk…, akkor sokkal olcsóbb egészségesen (egyénre szabva is) étkezni, mint gondolnád. Egyszer írj egy listát, mennyit költesz valójában élelmiszerre, ha egy hétig otthoni koszton élsz: főzelékek, rántott vagy sülthús, fasírt, tésztaételek, bármi, ami kedvedre van. 

Ha nem veszel ráadásul annyi cukros üdítőt, csokoládét és péksütit, akkor még szembetűnőbb lesz a különbség az addig kiadásaid és a reális között.

Tudtad, hogy avn egy Üdítőitalmentes kihívás? Ugyan ez február végéig szól, de miért ne folytathatnád márciusban vagy kezdhetnéd el akár már ma?

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

MÁR A YOUTUBE-ON IS! IRATKOZZ FEL!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×