Dark Mode On / Off

Pillírozott vetőmag és amit tudni kell róla

Tudod, hogyan kell vetni és miért találták ki a szaporítóanyag előállítók? Olvasd el mit kell tudni róla!

A pillírozott vetőmag előnyei

A vetőmagot előállító cégek egyre több fajból és fajtából kínálnak pillírozott (drazsírozott) vetőmagot, a palántanevelő cégek pedig örömmel alkalmazzák őket, hiszen így sokkalhatékonyabbak a vetés és tűzdelés munkafolyamatai, valamint kiszámíthatóbb és sokkal jobban tervezhető az eredmény.

Begonia semperflorens sima és pillírozott magja

Begonia semperflorens sima (balra) és pillírozott magja (jobbra)

Pillírozott vetőmagot olyan fajokból kínálunk, amelyek magja nagyon apró. A Begonia semperflorens 1 grammja kb. 80-100.000 szemet, a Lobelia 30.000 szemet, a Petunia 10.000 szemet tartalmaz. Érthető tehát, hogy ezeket nagyon nehéz olyan egyenletesen elvetni és nevelni, hogy egyöntetű kelést és ezáltal kiegyenlített méretű és minőségű magoncokat kapjunk.

A pillírozás során a vetőmagokat egy speciális burkolóanyaggal vonjuk be, így ezekből az apró magvú fajokból is olyan méretű vetőmagot kapunk, amelyet egyesével el tudunk vetni, akár kézzel is, közvetlenül szivartálcába. Ezzel megtakaríthatunk egy munkaigényes munkafolyamatot, a tűzdelést.

gépi vetés is sokkal egyszerűbb pillírozott vetőmagokkal, hiszen a nagyobb, egyenletes méretű és formájú magokat pontosabban és kisebb veszteséggel kezeli a gép.

Hogyan kezeljük a pillírozott vetőmagokat?

Az adalékanyag, amely a vetőmag méretét megnöveli és a gépi vetéshez optimális alakot biztosít, a nedvesség hatására szétesik, így engedve szabad utat a csírázó magoncnak. Különösen oda kell figyelni arra, hogy a vetőföld egyöntetűen nedves legyen, mert a pillírozott mag ebben a korai szakaszban fokozottan érzékeny a kiszáradásra. Ha ugyanis a mag belsejében a nedvesség hatására megindul a csírázás, de a vetés valamilyen oknál fogva kiszárad, akkor a visszaszáradó pillírozó anyag nem engedi napvilágra kerülni a csíranövénykét és az kifejlődése előtt elhal. A legfontosabb tehát a kellően nedves vetőföld. A vetést nem, vagy csak nagyon vékonyan kell takarni. Hogy a drazsé megfelelően felvehesse és megtarthassa a vizet, tanácsos kissé belenyomni a talajba. A vetést fóliával takarhatjuk, amíg meg nem jelennek a csíranövénykék.

Az optimális csírázási hőmérséklet megegyezik a sima mag vetése esetén is alkalmazott értékekkel: pl. Petunia esetén a növényház optimális hőmérséklete 19 oC, a vetőföld hőmérséklete 21 oC. Ugyanezek az értékek Begonia semperflorens esetén 21 oC és 23oC.

Mi az a multipill?

A pillírozott vetőmagok egy speciális változata a multipill, amely egy drazsén belül több vetőmagot tartalmaz. Olyan fajokból készítenek multipillt, amelyeket amúgy is csokrosan tűzdelnénk (Lobelia, Portulaca), így tehát az ezekből fejlődő, akár 6-8 magoncot is tartalmazó szivarpalántákat is egy lépcsőben, egyszerűen, gyorsan tudjuk cserepezni.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×