Dark Mode On / Off

Cymbidium, a Himalája Királynője

Cymbidium orchidea

címmel rendezik meg újra a nagyszabású Orchidea és Bromélia kiállítást.

Őszi Orchidea és Bromélia Kiállítás és Vásár 2017. november 9-12-ig

a Vajdahunyadvárban.

A Magyar Orchidea Társaság november 9. és 12. között ismét megrendezi nagy sikerű őszi Orchidea és Bromélia Kiállítását a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A négy napos kiállítás során a több száz virágzó, sokszínű, illatos orchidea mellett a Cymbidium nemzetséggel ismerkedhetnek meg közelebbről is a látogatók. Bemutatjuk távoli leszármazottait, a színes, nagyvirágú Cynbidium hibrideket, valamint sok – már lakásban is tartható és virágoztatható – kistermetű, csüngő virágzatú új nemesítéseket is.  

Erről az orchidea nemzetségről maradt fenn két ezer évvel azelőttről az első írásos forrás, mely bizonyítja, hogy már akkor is ismerték, és termesztették a Távol-Keleten. A Cymbidiumok (magyar nevükön: csónakorchideák) nem csak cserepes virágként, hanem vágott virágként is népszerűek voltak már az ókorban.  A hosszú virágszárak a sok nagy, színes és illatos virággal a vázákban is sokáig nyíltak, és nagy díszítő értékük miatt kedveltek voltak.

Hírnevüket bizonyítja egy középkori monda:

A japán császár felesége hosszú idő óta meddőséggel küzdött. Egy napon a kertész néhány szál Cymbidium ensifoliumot tett a vázába, amely a császári pár hálószobájában állt. A császárné megcsodálta e szép növényt és mélyen beszippantotta finom illatát. Ettől a meddősége megszűnt, és 13 egészséges gyermeknek adott életet az évek során.

Ez csak egy szép legenda, de az írásos források tanúskodnak arról, hogy a Cymbidiumot, mint gyógynövényt, már a középkorban is használták különféle betegségek gyógyítására.

Cymbidium devonianum csodálatos virága

Mint általában minden orchideafaj, – így a Cymbidiumok is – az elmúlt korokban a nemesség, a gazdagság és a szépség megtestesítői is voltak.

A magyar növény-kedvelő közönség először vágott virágként, átlátszó dobozkákban találkozhatott velük, a ’80-as évek során, majd később megjelentek a virágpiacokon maguk a növények is hosszú leveleikkel, és még hosszabb virágszáraikkal. Kezdeti népszerűségüket beárnyékolta az a tulajdonságuk, hogy télen hűvös, világos helyet kedvelnek, amit a lakásokban többnyire nem lehet biztosítani számukra, így a virágzás a legtöbb esetben elmaradt. A nemesítők több évtizedes munkája eredményeként létrejöttek olyan új hibridek, amelyek hasonlóan szépek, illatosak és színesek, mint elődeik, de tartásuk lényegesen könnyebb. A különlegességek kedvelői az új, de máris népszerű és közkedvelt hibridek mellett találkozhatnak az Ázsiában őshonos, virágzó Cymbidium fajokkal is, melyeket itthon, a virágüzletek kínálatában ritkán lehet látni.

A kiállítás négy napja alatt szakmai segítségnyújtással, előadásokkal várja a látogatókat a Magyar Orchidea Társaság.

Biztosak vagyunk benne, hogy az európai és tengeren-túli orchidea-kertészetek bőséges vásári kínálatának senki sem fog tudni majd ellenállni, és senki sem fog orchidea nélkül haza térni.

Nyerjen belépőjegyeket a kiállításra! Ide kattintva a játékunkat is megtalálja az Orchidea és Bromélia kiállításhoz kapcsolódóan! 
Időpont: 2017. november 9-10-11-12.

Helyszín: Vajdahunyadvár, Városliget, Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Nyitva tartás: minden nap 10 és 18 óra között

Vasárnap: 10-17 óráig.

Bővebb információ: www.orchideatarsasag.hu, www.orchideakiallitas.hu

Borítókép: Orchideatársaság

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
40 vélemény
×